• Language
Военноморски музей - град Варна

Военноморски музей - град Варна

Военноморският музей във Варна е разположен в най-привлекателната част на гр. Варна - на брега на морето, в най-южната точка на Морската градина. В своите зали, в откритата експозиция и чрез всички свои изяви музеят цели съхраняването, представянето и популяризирането на морската история на България.

Първите стъпки на Военноморския музей откриваме още през 1883 г., когато започва събирането на морски старини в Русе от офицерите в Дунавската флотилия. Първата публична експозиция на Морския музей е във Варна, открита на 20 май 1923 г. благодарение на обществената организация “Български народен морски сговор”.
От 1955 г. музеят е в системата на Министерството на отбраната като филиал на Националния военноисторически музей. Сградата, в която и днес се помещава, е построена в края на ХІХ в. и е архитектурен паметник.

В своите експозиции музеят представя морска България в нейната цялост. На сравнително ограничена площ от около 400 кв. м се проследяват важните моменти и процеси от корабоплавателните прояви на българите, изграждането на военноморския флот, участието на нашите моряци в Сръбско-българската война (1885 г.), Балканската война (1912 г. – 1913 г.), Първата (1914 г. – 1918 г.) и Втората световна война (1939 г. – 1945 г.).

Отделено е специално внимание на знаменателната победа на 21 ноември 1912 г., когато торпедоносецът “Дръзки” успешно торпилира турския крайцер “Хамидие” в Черно море.

Посетителите на музея могат да видят оригинални древни котви и корабни останки, извадени от дъното на Черно море; корабни носови украшения; униформи на моряци и офицери. Настолни модели показват разнообразието на корабния състав на военния и търговския флот в различни периоди. Изложени са военноморски флагове, торпеда, оптика от фарове от българското крайбрежие, отличия. Прибори и инструменти допълват представата за спецификата на морските професии като навигация и корабостроене.

В откритата експозиция на музея посетителите могат да видят кораба музей “Дръзки”; торпеден катер 123-К; миночистачен катер, построен в годините на Втората световна война по български проект; ветроходната яхта “Кор Кароли”, с която капитан Георги Георгиев през 1976-1977 г. извършва първото българско самотно околосветско плаване. Представена е колекция от различни типове морски мини, корабни и брегови оръдия, котви. Тук са експонирани и вертолетите МИ 4М и КА 25 Ц, служили в българската водосамолетна авиация.

Музеят разполага и с богата специализирана библиотека.

Военноморският музей е включен в списъка на 100-те национални туристически обекта.


Снимки Всички
Военноморски музей – гр. Варна Военноморски музей – гр. Варна Военноморски музей – гр. Варна Военноморски музей – гр. Варна Военноморски музей – гр. Варна
Работно време

В момента музеят е в основен ремонт и не приема посетители.

Администрацията временно се намира на адрес:
Варна, бул. „Януш Хунияди” № 55 и е с работно време:
от понеделник до петък 8.30 – 17.00
(прекъсване от 12.30 до 13.00 ч.)

За контакти

Военноморски музей

Град Варна, бул. ”Приморски” 2

Временен телефон: +359 52 731523

e-mail: [email protected]
Website: www.museummaritime-bg.com

Препоръчваме да видите Всички
Римски терми, Варна Римски терми, Варна

Един от най-ценните паметници на културата във Варна са Римските терми, ...

Етнографски музей, град Варна Етнографски музей, град Варна

Един от най-интересните музеи на морската столица, Етнографският, е ...

Регионален исторически музей, град Варна Регионален исторически музей, град Варна

Варненският археологически музей е основан през 1887 г. от братята Карел и ...

Катедрален храм Катедрален храм "Успение Пресвятия Богородици"

Катедралата на Варна е един от символите на града. Намира се на площад "Св. св ...

Пантеон – град Варна Пантеон – град Варна

„Паметникът на загиналите борци против фашизма и капитализма от град Варна ...