• Language
Град Казанлък

Град Казанлък

Град Казанлък е разположен във физическия център на България, в западната част на Казанлъшката котловина. Населението му е около 82 000 души. Градът е център на Долината на розите и тракийските царе и атрактивна туристическа дестинация. Тук се намира най-голямата и най-добре запазена в страната Тракийска гробница, включена в списъка на ЮНЕСКО – Казанлъшката гробница, както и Музеят на розата. В района на Казанлък има два резервата и пет защитени местности, множество удивителни творения на природата и вековни гори. Градът се намира в периферията на най-големия и изключителен с красотата си резерват в Стара планина – “Джендема”, включен в Национален парк “Централен Балкан”. Границите на парка стигат почти до Казанлък на запад.

Rosa Damascena, или маслодайната роза, е най-голямото богатство на Казанлъшкия регион. Тя е пренесена по българските земи от Азия преди столетия. Днес тя е един от символите на България. Под влияние на уникалните климатични и почвени условия постепенно се е обособила като самостоятелен вид, различаващ се от маслодайните рози, отглеждани в другите страни. Така в началото на XIX в. тя получила името „Казанлъшка” маслодайна роза, а Подбалканската долина вече се нарича Долината на розите.

Наред с производството на розово масло, водеща роля за поминъка и благосъстоянието на района в миналото има и търговията с него. Първите розотърговци, които се споменават официално, изнасяли розово масло в Германия и Австро-Унгария през 1771 г. и следващите години.

Музеят на розата е създаден през 1984 г. с част от фондовете на Историческия музей в града. Експозицията му е разположена в три основни зали, където са показани оригинални снимки и документи за развитието на розопроизводството през Възраждането (XVIII-XIX в.) и в началото на ХХ в., инструменти за обработка на розовите градини, съдове за съхранение и износ на розово масло и розова вода. Музеят на розата се радва на изключителен интерес от български и чужди туристи.

Още за розопроизводството и за този поминък можете да научите в етнографския комплес „Кулата”, само на 1 км от центъра на града. Тук по предварителна заявка можете да наблюдавате възстановки на стари местни обичаи, както и да опитате разнообразни храни и напитки, произведени от местната казанлъшка роза.

И днес розоберът е едно от най-важните събития в Розовата долина на България, което е съпроводено с множество празненства.

Празникът на Розата е един от най-забележителните фестивали в България, посветен на красотата и цветята. Празнува се за първи път през 1903 г., като оттогава традиционно се провежда през първия уикенд на юни. Това е периодът, през който цъфти маслодайната казанлъшка роза. Днес Празникът на Розата се е превърнал в международно празненство, в което се забавляват хиляди туристи и гости на града. Програмата включва избор и коронясване на Царица Роза, ритуалите “розобер” и “розоварене”; празнично шествие – карнавал, международен фолклорен фестивал “Младежта на Балканите” и др.

Сред интересните забележителности на града е къщата на изтъкнатия български писател, художник и обществен деец Димитър Чорбаджийски-Чудомир (1890 г. – 1967 г.). Тя е обявена за музей една година след смъртта му – през 1968. Къщата има статута на исторически паметник на културата от национално значение с протокол №15 на НСОПК/03.12.1998 г. В сегашния си вид музейният комплекс е открит през 1979 г. и включва дома на Чудомир и художествено-документална експозиция, разположена в три зали с обща площ 300 кв. м. Тук се съхраняват повече от 15 000 оригинални ръкописи, рисунки, скици, писма, книги и лични вещи на Чудомир и неговата съпруга – художничката Мара Чорбаджийска. Това е единственият литературно-художествен музей в България. Седалище е на престижната културна фондация “Чудомир”.

В Казанлък бихте могли да изживеете всичко – да си починете, да опознаете региона и да се забавлявате. Долината може да предложи и голямо разнообразие по отношение на вашите предпочитания за комфорт и обслужване – от професионално обслужване в хотелите в града и района, топлата семейна атмосфера и непринудена обстановка на къщите за гости в селата от общината, до уединението и бягството сред горската тишина на планинските хижи.

Ресторантите предлагат богато разнообразие от ястия, а в къщите за гости се предлага храна, приготвена в домашна обстановка, с продукти от градината на стопаните.

В Казанлък и региона могат да бъдат организирани множество туристически маршрути: „Из Розовата долина”, „История”, „Крън – Бузлуджа” и др.

Организират се турове и до Долината на тракийските царе – храмовете и гробниците в могилите Оструша, Голяма Косматка, Голяма Арсеналка, Грифоните, Хелвеция, Шушманец и Светицата. Уникалните находки, намерени там, могат да бъдат видени в Историческия музей “Искра”.


Снимки Всички
Празник на розата, Казанлък Празник на розата, Казанлък Празник на розата, Казанлък Църква Свети Пророк Илия Етнографски комплекс Кулата, Казанлък
Работно време

Музей на розата:

20 април - 31 октомври:
9.00 - 17.30 ч.
без почивен ден

1 ноември - 19 април
музеят е затворен и работи само при предварителна заявка.

Входни такси:
3 лв. – възрастни
1 лв. – учащи

Беседи:
български език - 5 лв.
чужд език - 15 лв.

Къща музей „Чудомир”:

Работно време:

от понеделник до петък: 9.00 – 17.30 ч.
В почивни и празнични дни – по предварителна заявка.

Беседа:
на български език – 5 лв.
Цена за вход: 5 лв.

Исторически музей „Искра”:

Работно време:
9.00 – 17.30 ч. без почивен ден.
Беседа: на български - 5 лв.
на английски език – 15 лв.

Входни такси:
възрастни – 3 лв.
учащи – 1 лв.

За контакти

Музей на розата
ул. „П. Р. Славейков” № 8

Телефон: +359 431 64057

Къща музей „Чудомир”
ул. “Трапезица” № 6,

Телефони:
+359 431 43132
+359 431 64419

Исторически музей „Искра”
ул. „П. Р. Славейков” №8

Телефон: +359 431 63762

Websites:
www.tourism.kazanlak.bg
www.muzei-kazanlak.org

Препоръчваме да видите Всички
Исторически музей - Казанлък Исторически музей - Казанлък

Историческият музей в Казанлък носи името „Искра” и е основан през ...

Казанлъшка гробница Казанлъшка гробница

В парк „Тюлбето” в Казанлък се намира оригиналът на тракийска гробница от ...

Музей на розата, Казанлък Музей на розата, Казанлък

В град Казанлък се намира единственият музей в света, посветен на ...

Гробница на цар Севт III „Голямата Косматка” – град Казанлък Гробница на цар Севт III „Голямата Косматка” – град Казанлък

Гробницата на тракийския цар Севт III се намира в могилата Голямата ...

Гробницата в могилата Оструша – град Шипка Гробницата в могилата Оструша – град Шипка

Могилата Оструша се намира близо до град Шипка. В нея през 1993 г. при ...