• Language
Град Елена

Град Елена

Град Eлена е разположен във високите части на Предбалкана, на 40 км от Велико Търново и 260 км от София. Населението на града е около 6500 души.

Според историческите свидетелства Еленската котловина е била обитавана още през късния неолит (IV хил. пр. Хр). Живот тук е имало през тракийско, римско и ранновизантийско време. Основаването на Елена като селище е свързано с края на Втората българска държава (края на XIV в.). След като столицата Търново е покорена от османците през 1393 г., търновските боляри и първенци се заселват трайно в района, защото тук се намирали феодалните им владения.

В годините на османското владичество (1393 – 1878 г.) Елена постепенно се изгражда като административен, занаятчийски, търговски и културно-просветен център. Основен поминък на местното население били земеделието, скотовъдството и занаятите. Т.нар. „златно време” на Елена е през ХVІІІ и началото на ХІХ век, когато в града и района процъфтявали занаятите – тъкането на губери (дебело вълнено покривало с дълги влакна), бояджийство, мутафчийство (изработка на изделия от козината на домашни животни) и др. Икономическият просперитет на града в началото на ХІХ век е основа и за развитие на културните и просветни процеси. Днес в град Елена са запазени голям брой къщи и обществени постройки от различни архитектурни периоди. Близо 200 са паметниците на културата, а седем от тях са с национално значение. Сред емблематичните за града сгради е къщата музей „Иларион Макариополски”. Тя е една от най-старите запазени къщи. Строена е около 1710-1715 г. и се намира в центъра на града. Къщата е двуетажна, с големи стрехи и чардаци. В нея е роден един от водачите на борбите за независима българска църква Иларион Макариополски (1812 г. – 1875 г.), както и поетът Стоян Михайловски (1856 г. – 1927 г.). Сградата днес е част от Музея на Възраждането и националноосвободителните борби. В нея са разположени две музейни експозиции – „Еленски бит и култура през Възраждането" и „Християнско изкуство".

Сред най-интересните забележителности на Елена е и уникалният архитектурен ансамбъл на „Петте Разсуканови къщи” – пет къщи, построени от заможния хаджи Димитър Разсуканов в края на ХVІІІ и началото на ХІХ век. Всяка от къщите има собствена архитектура, с която се отличава от другите, но фасадата на всяка от тях е хармонично свързана с тази на съседните къщи. Символът на град Елена е Часовниковата кула, която се намира на най-високото място в центъра на града. Тя е построена през 1812 г. и е една от първите в страната.
Друга интересна забележителност на град Елена е сградата на Даскалоливницата - първото класно училище в България. То е построено през 1844 г. В неговия двор се намира и християнският храм „Свети Никола” - най-старият храм в Елена и региона. Първият писмен документ за съществуването на църквата датира от 1518 г. Вътрешността й впечатлява с красив иконостас и стенописи. До храм „Свети Никола” през 1837 г. е построен храмът "Успение на Пресвета Богородица", който до Освобождението през 1878 г. е най-големият храм в Северна България с 33 метра дължина, 21 метра ширина и 25 метра височина.

Още една забележителност в града е Попниколовата къща, която също е паметник на културата с национално значение. В нея се помещава Музеят по палеонтология, чиято колекция включва фосили и минерали, открити в района на града. Красивата природа около Елена е предпоставка за многобройни възможности за екотуризъм. От Елена и съседното село Мийковци започват осем маркирани екопътеки, които позволяват на туристите да се насладят на прекрасния Еленски Балкан. Екопътеките минават през вековни гори и водят до природни забележителности и исторически местности. Язовир „Йовковци”, който е на 3 км от Елена, както и осемте микроязовира на територията на общината, предоставят отлични възможности за риболов и почивка. В Елена и региона има разнообразни възможности за настаняване. Хотели, къщи за гости, хижи и самостоятелни стаи са на разположение на туристите както в града, така и в околните села. Общинският туристически информационен център може да предостави повече информация за маршрутите и забележителностите в града и региона, както и за възможностите за настаняване.


Снимки Всички
Църква Свети Никола Старинни къщи, Елена Старинни къщи, Елена Старинни къщи, Елена Паметник на Макгахан, Елена
Работно време

Даскалоливницата:
От понеделник до петък
9.00 – 12.00 ч. : 14.00 – 17.00 ч.

Събота и неделя и празнични дни
9.00 – 17.00 ч.

Входни такси:
1 лев – ученици и пенсионери
2 лева – възрастни.

Беседи на български език - 4 лв.

Къща музей „Иларион Макариополски”:

От понеделник до петък
9.00 – 12.00 ч. и 14.00 – 17.00 ч.

Събота и неделя и празнични дни
9.00 – 17.00 ч.

Входни такси:
1 лев – ученици и пенсионери
2 лева – възрастни.

Беседи на български език - 4 лв.

Музей по палеонтология (Попниколовата къща):

сряда до неделя:
9.00 – 12.00 ч. и 13.00- 17.00 ч.
почивни дни – понеделник и вторник.

Входни такси:
1 лев – ученици и пенсионери
2 лева – възрастни

Беседи на български и английски език – безплатни.

За контакти

Исторически музей
град Елена ул. „Ил.Макариополски” № 24

Телефон +359 6151 61 29

e-mail: [email protected]
Website: www.elena.bg

Препоръчваме да видите Всички
Музей по палеонтология - град Елена Музей по палеонтология - град Елена

Музеят по палеонтология в град Елена се помещава в Попниколовата къща – ...

Архитектурно-исторически комплекс — „Даскалоливницата“ – Елена Архитектурно-исторически комплекс — „Даскалоливницата“ – Елена

Първото модерно класно училище в България е отворено в гр. Елена през 1844 г. То ...

Капиновски манастир Капиновски манастир

Капиновският манастир „Св. Николай Чудотворец” се намира на 14 км от Велико ...

Плаковски манастир Плаковски манастир

Плаковският манастир „Св. пророк Илия”се намира на около 2 км от ...

Музей на градинарството - град Лясковец Музей на градинарството - град Лясковец

Град Лясковец се намира на 10 км североизточно от Велико Търново и на 2 км от ...