• Language
Град Каварна

Град Каварна

Град Каварна се намира на скалист бряг в северната част на българското Черноморие, на 63 км североизточно от Варна. Красивото крайбрежие на Каварна се простира на 42 км, а общата площ на плажовете в общината е 74 000 кв. м. Населението на града е около 11 000 души.

Следите от човешка дейност в района датират от ІІІ хил. пр.Хр. Гръцки заселници от Месемврия (днешен Несебър) образуват колонията Бизоне в района през V в. пр.Хр. Днес на нос Чиракман, който е на 3 км южно от Каварна, се намират останките от крепостна стена, строена през ІV в. н.е. През Античността и Средновековието градът е важен икономически и културен център. През XIV в. Карвуна (Каварна) и близкият град Калиакра са главните градове на Карвунското княжество. След XV в. средновековният град Карвуна получава името Каварна.

През 1913 г. градът пада под румънска окупация, а през 1940 г. е върнат в пределите на България.

Днес Каварна е известна като „Рок столицата на България”, защото всяко лято градът събира на една сцена световноизвестни рок музиканти. Фестивалът „Каварна рок фест” стартира през 2006 г. и досега в него са участвали Scorpions, Dream Theater, Tarja, Doro, Heaven and Hell, Motörhead, Manowar и много други известни рок изпълнители и групи.

В Историческия музей на Каварна се съхраняват находки, датиращи от V - VІ в. н.е. до 1940 г. Изложени са находки от тракийските племена, населявали района, от бита на славяните и прабългарите. В музея може да се види и много интересен експонат - полиметален слитък - домонетно средство за размяна. Слитъците са били разпространени през втората половина на ІІ хилядолетие пр.Хр. в района на Източното Средиземноморие. В музея се пазят също сребърни монети от съкровището на цар Иван Александър (управлявал в периода 1331 г. – 1371 г.). До музея се намира реставрираната турска баня от ХV в. Тук е разположена експозицията „Добруджа и морето”, която разказва за морската история на региона. Изложени са каменни котви, монети и златно тракийско съкровище, открити по бреговете на Добруджа.

Каварна има и свой Етнографски музей, който включва предмети от бита на каварненци, народни облекла от различни етнографски групи и накити. Експозицията е разположена в къща, типична за заможния гражданин от Добруджа.

В района на Каварна се намират и едни от най-живописните плажове на българското Черноморие. Само на 20 км от града се намира курортът „Русалка” с красивия си скалист бряг. В близост е и нос Калиакра - най-източната точка на българското Черноморие. В една от пещерите на нос Калиакра има музей, в който посетителите могат да научат повече за историята и развитието на крепостта Калиакра през годините. Калиакра е природен и археологически резерват, на територията му има много защитени видове, запазени са и останки от крепостна стена и баня.

Близкото село Камен бряг е популярно сред туристите като мястото, на което посрещат Джулай морнинг. През 2007 г. вокалът на „Юрая Хийп” Джон Лоутън изпя едноименната песен на групата по изгрев слънце на брега на морето. Джулай морнинг е хипарски обичай, зародил се в епохата на социализма като символичен протест срещу режима и като празник на свободния дух и рок музиката.

На 2 км от село Камен бряг се намира националният археологически резерват „Яйлата”, където са направени множество археологически открития. На площ от 300 дка са открити три некропола, издълбани в скалите, и 101 пещерни жилища от V хилядолетие пр.н.е. „Яйлата” е разположен между две морски тераси. Счита се, че заливът между тях някога е бил използван за пристанище, тъй като по дъното са намерени множество котви. Крепостта в местността Яйлата е построена в края на V - началото на VІ в. н.е., след това е разрушена, а по-късно - през ІХ в. около нея възниква българско селище. Резерватът е включен в Регистъра на защитените територии и защитени зони на България със Заповед No.РД822 от 23.08.2002 г.

На север от Калиакра се намират две влажни зони - Болата и Тауклиман ("Птичия залив"). Тук гнездят интересни водолюбиви птици, а някои от животинските видове са включени в Червената книга на България (списък със застрашените видове в страната). Това са едни от дестинациите в страната, предпочитани от орнитолозите.

В близост до Каварна се намират още с. Българево, Шабла, с. Тюленово. Освен с хубавите плажове и историческите си забележителности, Каварна и районът привличат туристите с традиционни събития като „Миден и рибен фест”, „Седмицата на морето”, „Каварна рок фест” и др.


Снимки Всички
Каварна Каварна Каварна Църква Сета Богородица, Каварна Каварна
Работно време

Исторически музей
Каварна, Етнографска къща, Експозиция
„Добруджа и морето”:

Работно време:
от понеделник до петък:
08.00 - 12.00 ч. : 13.00 - 17.00 ч.

събота и неделя - почивни дни.

В почивните дни музейните обекти работят по заявка.

Входни такси:
възрастни - 3 лв.
ученици - 1,50 лв.

Беседа (само на български език) - 10 лв.

Музей при нос Калиакра

Работно време:
1 април – 31 октомври:
9 ч. – 19 ч.
без почивен ден, през останалото време на година музеят не работи.

Входни такси:
възрастни – 3 лв.
деца – 1,50 лв.
беседа (само на български език) – 10 лв.

Национален археологически резерват „Яйлата”

Работно време:
1 април – 31 октомври:
9 ч. – 20,30 ч.
без почивен ден.

В периода ноември – март резерватът е затворен за посетители.

Входни такси:
възрастни – 3 лв.
деца – 1,50 лв.

За екскурзовод трябва предварителна заявка до Историческия музей - Каварна.

За контакти

Община Каварнa
град Каварна, ул. „Добротица” № 26

Телефон: +359)570 8 18 18

e-mail [email protected]
Website: www.kavarna.bg

Исторически музей
град Каварна, ул. „Черноморска” №1Б

Телефони:
+359 570 8 21 50
+359570 8 23 27

Website: www.kavarnamuseum.org

Етнографски комплекс
град Каварна, ул. „Сава Ганчев” № 16

Телефон: +359 570 8 50 17

Експозиция „Добруджа и морето”
град Каварна, ул. „Черноморска” №1Б

Препоръчваме да видите Всички
Археологически резерват „Калиакра” Археологически резерват „Калиакра”

Нос Калиакра   и намиращият се на негова територия археологически ...

Русалка Русалка

„Русалка” е ваканционен комплекс от 600 вили на около 80 км североизточно от ...

Град Балчик Град Балчик

Балчик е разположен в североизточната част на българското Черноморие, на ...

Архитектурно-парков комплекс „Двореца“ - град Балчик Архитектурно-парков комплекс „Двореца“ - град Балчик

„Двореца” е бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария ...

Камен бряг Камен бряг

Село Камен бряг се намира между градовете Шабла и Каварна. Характерно е с ...