• Language
Град Сандански

Град Сандански

Сандански се намира в Югозападна България, на около 157 км от София и на 63 км от областния град Благоевград. Градът е с население около 26 хил. души. Сандански има важно кръстопътно положение - оттук минава главен път Е79, а на около 20 км от града е границата с Република Гърция.

Наричат Сандански „най-топлия град в България” - разположен е на надморска височина от около 240 м, а климатът тук е силно повлиян от Средиземноморието. Средната годишна температура е +14,7° С, а зимата е мека и топла. Уникалният микроклимат е подходящ за лечение на белодробни заболявания.

Сандански е популярен балнео и СПА център - в района има над 80 извора с температура, варираща от 42 до 81°С. Минералната вода е с ниска минерализация и богат химически състав и успешно се използва при лечението и профилактиката на редица заболявания на дихателните пътища, артро-ревматизъм, опорно-двигателната система, периферната нервна система и др.

Лековитата минерална вода е причина районът да е населен още от дълбока древност. Селището е възникнало през II хил. пр.Хр. Според легендите оттук произлиза тракиецът Спартак, оглавил най-голямото робско въстание срещу Римската империя. През VI век градът е един от първите християнски епископски центрове по тези земи. В края на VI век градът е разрушен от варварски племена. До 1947 г. името на града е Свети Врач, а след това е преименуван на българския революционер Яне Сандански (1872 – 1915 г.).

Днешният град Сандански е възникнал и се е развил върху останките на ранновизантийския град. В Сандански са открити останки от четири епископски базилики. Централната епископска базилика датира от периода V - VІ в. и впечатлява с уникални подови мозайки. Археологическият музей в града е построен над основите на базиликата на епископ Йоан.

Едно от любимите места на жителите и гостите на Сандански е градският парк. Общата му площ е 344 декара, а в него виреят над 200 средиземноморски растителни вида.

В близост до Сандански се намира друга популярна дестинация - градчето Мелник. В района са още Банско, Разлог, Петрич. До Петрич се намира местността Рупите, в която е прекарала последните си години българската пророчица Ванга. Много хора идват тук на преклонение пред феномена на Ванга, която е помогнала на хиляди хора и е изрекла много сбъднали се предсказания.

Част от територията на община Сандански попада в обхвата на Националния парк „Пирин”.

Възможностите за настаняване и забавления в Сандански са изключително добре развити. В града има множество висококатегорийни СПА хотели, функционират по-малки семейни хотели, предлагат се също и стаи под наем.


Снимки Всички
Сандански Сандански Сандански Сандански Сандански
Работно време

Археологически музей
Работно време:

Април - септември
от понеделник до неделя
10.00 - 12.00 ч. : 14.00 - 19.00 ч.

Октомври - март
от понеделник до събота
10.00 - 12.00 ч. и 14.00 - 19.00 ч.
неделя - почивен ден.

Четвъртък - ден за безплатни посещения.

Входни такси:
възрастни - 2 лв.
учащи и пенсионери - 0,50 лв.
Беседи (само на български език) - 5 лв.

В музея се продават информационни материали и сувенири.

За контакти

Община Сандански
град Сандански, бул. „Свобода” №14

Телефон: +359 746 359 11 01

Археологически музей
град Сандански, ул. „Македония” №55

e-mail: [email protected]

Препоръчваме да видите Всички
Рупите Рупите

Рупите е защитена местност, която е разположена на около 10 км от Петрич и на 2 ...

Храм-паметник „Св. Петка Българска” – село  Рупите Храм-паметник „Св. Петка Българска” – село Рупите

Храм-паметникът „Св. Петка Българска” се намира в местността Рупите, на 10 км ...

Струмяни Струмяни

Община Струмяни по силата на своите териториално-производствени, ...

Град Мелник Град Мелник

Най-малкият град в България (208 души), Мелник, е скътан в южните склонове на ...

Мелнишки пирамиди – природна забележителност Мелнишки пирамиди – природна забележителност

Близо до най-малкия град в България – Мелник, се намират Мелнишките пирамиди ...