• Language
Археологически институт с музей при БАН, град София

Археологически институт с музей при БАН, град София

Националният археологически музей се намира в центъра на град София срещу Президентството. Mузеят се помещава в Буюк джамия (Голямата джамия) - най-старата запазена сграда в София от епохата на османското владичество, датираща от края на XV век. Музеят отваря врати за посетители на 18 май 1905 г. Сградата е разширявана няколко пъти, за да успее да събере всички находки и паметници на културата. Музеят е силно засегнат по време на бомбардировките над София през 1944 г., но след това е възстановен.

Сградата на джамията е обявена за народна старина в брой 69 на Държавен вестник от 1927 г.

Експозициите на музея са разположени на два етажа. В централната зала на Археологическия музей, която обхваща и двата му етажа, са представени находки от къснобронзовата епоха до късното средновековие. Голяма част от експонатите са свързани с разцвета на Тракия - V - ІІІ в. пр. Хр. и Одриското царство. Изложени са също находки от могилните некрополи на траките. От двете страни на входа на централната зала посетителите могат да видят надгробни паметници, статуи на божества, керамика и други предмети, които са открити по крайбрежието на Черно и Егейско море. Изложени са и много находки, открити в некропола на Аполония Понтийска (днешен Созопол) и Одесос (Варна). Тук се пазят и много добре запазени римски каменни паметници - портретни статуи, произведения на гръцки скулптори.

В зала „Праистория” в хронологичен вид са изложени находки от палеолита до среднобронзовата епоха. Сред най-интересните експонати са тези от селищните могили Караново и Езеро. Сред експонатите има сечива, фигури от глина и кост, керамични модели на жилища и пещи. Улеснение за посетителите представляват обяснителните текстове към всяка витрина.

Най-впечатляващо за посетителите е копието в реални размери на Мадарски конник, което е поставено точно срещу главния вход.  Мадарски конник е уникален скален релеф, сътворен от неизвестен майстор през ранното средновековие на 23 м височина върху отвесна скала. Оригиналът се намира на 16 км източно от град Шумен и заради своята уникалност е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

На втория етаж на музея, където е зала „Средновековие”, се намира една от най-богатите колекции от българска средновековна живопис.

В зала „Трезор“ на втория етаж се съхраняват най-ценните експонати на музея - Вълчитрънското съкровище, датирано от XIV – XII в. пр. Хр., и съкровището от Луковит, датирано от IV в. пр. Хр. Тук се пазят още находките от могилата Светица край Казанлък с прочутата погребална маска, както и главата от бронзова статуя от могилата Голямата Косматка край град Шипка.

В музея се продават информационни материали и специализирана литература.


Снимки Всички
Археологически институт с музей при БАН Археологически институт с музей при БАН Археологически институт с музей при БАН Археологически институт с музей при БАН Археологически институт с музей при БАН
Работно време

Работно време:

Ноември – април - 10.00 – 17.00 ч.
(касата работи до 16.00 ч.)
почивен ден – понеделник.

Май – октомври - 10.00 – 18.00 ч.
(касата работи до 17.00 ч.)
без почивен ден.

Входни такси:
За индивидуални посетители – 10.00 лв.
За ученици и студенти – 2.00 лв.
Групи, ученици, студенти, деца (над 10 души) - 1.00 лв. на човек.
Родители с деца - групов билет от 10 лв.

Беседи:
На български език - 10 лв.
На английски език - 20 лв.

За контакти

Археологически институт с музей при БАН - град София

град София, ул. „Съборна” № 2

Телефон: +359 2 988 24 06

e-mail: [email protected]
Website: www.naim.bg

Препоръчваме да видите Всички
Съкровищата на България Съкровищата на България

България е страна с хилядолетна история, за което свидетелстват множеството ...

Античната крепост Сердика, град София Античната крепост Сердика, град София

Останките от античната крепост Сердика са експонирани в подлеза между ...

Национална художествена галерия Национална художествена галерия

Националната художествена галерия е най-големият и представителен музей за ...

Етнографски институт с музей при БАН - град София Етнографски институт с музей при БАН - град София

Етнографският институт с музей при Българската академия на науките се ...

Ротондата „Свети Георги” - град София Ротондата „Свети Георги” - град София

Най-старият и най-добре запазен архитектурен паметник от римско време в ...