• Language
Град Калофер

Град Калофер

Калофер е малък град, разположен в подножието на връх Ботев, на 17 км от Карлово, на 22 км от Сопот, на 56 км от Пловдив и на 164 км от столицата София. Намира се в непосредствена близост до Националния парк „Централен Балкан” и е своеобразен вход за парка. 

Легендата разказва, че районът на днешния Калофер е заселен в средата на XVI век от група мъже, предвождани от Калифер войвода, които нападали преминаващите турски кервани. Заради непосилността си да се справи с Калифер войвода и хората му, султанът се принудил да разреши на хайдутите да се заселят по тези земи, при условие че престанат да нападат керваните. Легендата разказва също, че мъжете си откраднали жени за невести от близкия град Сопот.

През следващите векове Калофер израства като важен културен и търговски център. Наречен е „Алтън Калофер” (Златен Калофер).

В Калофер е роден известният български поет и революционер Христо Ботев. Днес родната му къща, превърната в мемориален комплекс, е един от най-интересните обекти за посещение в града. Там може да се научи много за революционната история на България и за един от главните участници в нея.

Туристите могат да посетят и училището на даскал Ботьо Петков (бащата на Христо Ботев) и да научат повече за методите, по които са учили децата тогава, да пояздят кон или да походят пеш по някои от конните или пешеходни маршрути в Националния парк или да бъдат участници в някои от традиционните фестивали.

Един от най-интересните празници в града е честването на Йордановден и рождението на Христо Ботев на 6 януари. Тогава се играе прочутото калоферско хоро. Ритуалът започва рано сутринта с празнична литургия, след която голяма група мъже и младежи се отправят към реката. Там свещеник хвърля във водите кръст за здраве. Кръстът се улавя и се дава на най-младия участник в ритуала. След това в ледените води на реката мъжете извиват своето хоро и пеят песни. По-късно хорото се пренася на брега, а след това започват празниците по отбелязване годишнината от рождението на Ботев.

Най-новият музей в града е Калоферската къща на историята - своеобразен етнографски и културен център на града, представящ неговото живо наследство - тъкачеството и  традиционните местни черги, традиционни облекла и фестивални костюми, музикални инструменти и възстановка на типична гостна стая.

Интерес в града представляват също многобройните действащи църкви, манастири и параклиси. Мъжкият и Женският калоферски манастир са най-значимите от тях. Женският манастир се намира на около 5-10 минути пеша от центъра на града и е заобиколен от прекрасен двор. Мъжкият манастир се намира на около 15-20 мин. с кола или на около 1 час пеш от центъра на града и е разположен в живописна долина на брега на Бяла река, заобиколен от прекрасни планини.

Градът е запазил своята възрожденска архитектура, традиции и бит. Атракция представляват запазените и до днес калоферски занаяти като плетенето на калоферска дантела.

Възможностите за настаняване в Калофер са многобройни - от традиционна възрожденска къща до съвременен хотел, а ресторантите предлагат традиционна българска кухня и местни специалитети.

Калофер е изходен пункт за покоряване от юг на най-високия връх в Националния парк „Централен Балкан”- връх „Ботев” (2376 м н.в.), както и до най-високия водопад в България – Райското пръскало (124 м). Маршрутът тръгва от м. Паниците, намираща се на 7 км северно от града, и минава през местностите Понякя, Параджика, Каменливеца, Рогачева гора и Малък купен , за да ви отведе след около 4 ч. до хижа „Рай” в подножието на Райското пръскало.

От хижа „Рай” по панорамната  „Тарзанова пътека” за около 2,5-3 ч. ще се изкачите до самия връх Ботев.

Екопътека „Бялата река” също ще ви запознае с много красиви места в парк „Централен Балкан”. В момента екопътеката е затворена за ремонт и се очаква до края на 2011 г. отново да е достъпна за туристи.

Калофер е утвърдена дестинация за екотуризъм. Посетителският информационен център се ръководи и стопанисва от местното Сдружение за екотуризъм „Централен Балкан – Калофер” и е отворен през цялата година. Служителите в центъра ще ви помогнат при планиране на вашето пътуване и престой с резервация или наемането на водач за някой от по-дългите маршрути.


Снимки Всички
Гр. Калофер Гр. Калофер Гр. Калофер Гр. Калофер Гр. Калофер
Работно време

Национален музей „Христо Ботев”:
Работно време:

Март - ноември:
8:30-17:30 ч.
без почивен ден

Декември - февруари:
8:30 - 12:00 : 13:00 - 17:30 ч.

Входна такса:
1 лв. за учащи
2 лв. за възрастни.

Беседа на български, френски, руски, испански - 8 лв. на група, независимо от броя.

Училище „Даскал Ботьо”

Работно време:

Март - ноември:
8:30-17:30 ч.
без почивен ден.

Декември - февруари:
8:30 - 12:00 : 13:00 - 17:30 ч.

Входна такса:
1 лв. за учащи
2 лв. за възрастни.

Беседа на български, френски, руски, испански - 8 лв./група, независимо от броя, изнася се от екскурзоводи.

Мъжки манастир „Рождество Богородично”:

Работно време:

Април – октомври:
7:00 – 21:00 ч.
В 22 часа се заключва.
През зимата не приема посетители.

Девически манастир „Въведение Богородично”:
Работно време: 8:00 -17:00 ч.

Посетителски информационен център:
Всеки ден от 9 до 17.30 ч.

Центърът предлага водачи по маршрути, като цените зависят от броя на групата и дължината на маршрута.

За контакти

Национален музей „Христо Ботев”
град Калофер, ул. „Христо Ботев” 5

Телефон: +359 3133 5271

e-mail: [email protected]

Мъжки манастир „Рождество Богородично”

Телефони:
+359 888 639999
+359 888 596417

Девически манастир „Въведение Богородично”
град Калофер, ул. „Хайдушка” 9

Посетителски информационен център
град Калофер, ул. „Георги Шопов” № 3

Телефон: +359 3133 5988

e-mail:[email protected]
Website: www.kalofer.com

Препоръчваме да видите Всички
Национален музей „Христо Ботев” – Калофер Национален музей „Христо Ботев” – Калофер

Град Калофер се намира на 155 км източно от София, в непосредствена близост до ...

Национален парк „Централен Балкан” Национален парк „Централен Балкан”

Националният парк „Централен Балкан” е разположен в сърцето на ...

Резерват „Джендема” Резерват „Джендема”

Резерват „Джендема” е разположен в Стара планина, на юг от връх Ботев (2376 м) ...

Водопади в България Водопади в България

Планините в България покриват голяма част от територията й. Тучни поляни с ...

Баня (Карловски минерални бани) Баня (Карловски минерални бани)

  Баня е град в Южна България. Той се намира в Община Карлово и ...