• Language
Град Чепеларе

Град Чепеларе

Град Чепеларе се намира в централната част на Родопите, на около 70 км от Пловдив и на 220 км от София. През Чепеларе минава главният път между Пловдив и Смолян. Само на 10 км се намира курортът Пампорово.

Чепеларе е най-високо разположеният град в България – 1100 м надморска височина. Има умереноконтинентален климат, снежната покривка се задържа между 80-120 дни в годината, а средна й дебелина достига 30-80 см. Населението на града е около 5800 души.

Районът около Чепеларе е бил населен още от древността - открити са предмети и некрополи от неолита, могилни некрополи и др. През V-VI в. славяните основали тук селище, съществувало до XIV в., когато е унищожено от османските турци.

Съвременното селище е основано в началото на XVIII в. След Освобождението от османско владичество (1878 г.) Чепеларе се развива като културно-просветен и стопански център в региона на Средните Родопи.

Чепеларе е известен като един от зимните курорти на България. Ски център Чепеларе се намира непосредствено след края на града по пътя за Пампорово. Градът има дългогодишни традиции в ски спорта. Ски пистите и ски пътищата на центъра са дълги 20 км. Пистите са с различна дължина и трудност и са подходящи както за напреднали, така и за начинаещи скиори и сноубордисти. На разположение на скиорите е четириседалков лифт, който изминава разстоянието от 2700 м от началната точка на станцията в Чепеларе до връх Мечи чал за 9 минути.

В Чепеларе може да бъде посетен единственият в България Музей на ските, който отваря врати през 1998 г. Експозицията на музея проследява развитието на ските и ски спорта в града и страната. Посетителите могат да научат интересни факти за едни от най-успешните състезатели по зимни спортове в страната - Екатерина Дафовска, Борислав Киряков, Митко Хаджиев и др.

В Чепеларе се намира и Музеят на родопския карст - единствен по рода си на Балканите. В него са изложени уникални експонати - разнообразни минерали, кристали, долната челюст на леопард - животно, обитавало района в миналото, както и възстановен скелет на пещерна мечка, достигаща 4,5 м височина.

Интерес за туристите представлява и храм „Свети Атанасий Велики”, построен през 1834 г. само за 40 дни. Едно от приятните места за отмора в града е площад „Олимпийски”.

През зимата районът на Чепеларе и близко намиращият се курорт Пампорово са подходящи дестинации за скиори и сноубордисти. През останалата част от годината районът на живописните села в Родопи предлага възможности за селски и екотуризъм. Около главния път от Пловдив за Смолян са разпръснати множество селца - Богутево, Хвойна, Зорница, Орехово и др., от които започват различни екопътеки. На 5 км от село Забърдо например се намира скалният феномен Чудните мостове. Покрай мостовете минава пешеходният път между селата Забърдо и Орехово. Местните хора предлагат настаняване в уютни къщи за гости, а туристите могат да се потопят в традиционната родопска атмосфера и да опитат от местните специалитети.

На около 25 км от Чепеларе се намира и архитектурният резерват Широка лъка. Селото е популярно с красивите си възрожденски къщи, накацали по стръмните склонове.

Град Чепеларе също предлага разнообразни места за настаняване - хотели, разположени по хълмовете на града и в центъра му, къщи за гости и др. В града има и много ресторанти, където можете да опитате от вкусната родопска кухня.


Снимки Всички
Чепеларе Чепеларе Чепеларе Чепеларе Чепеларе
Работно време

Музей на родопския карст

Работно време:

От понеделник до събота
от 09.00 до 12.00 ч.: 13.30 до 17.30 ч.
почивен ден – неделя.

Входни такси:
Възрастни - 3 лв.
ученици, студенти и пенсионери - 1,50 лв.
За хора с увреждания - безплатен вход.

Беседа на български език - 5 лв.
Аудиобеседи на чужд език - 5 лв.

Музей на ските

Работно време:

От вторник до събота
09.00 - 12.30 ч. : 13.30 - 18.00 ч.
почивни дни – неделя и понеделник.

Входни такси:
Възрастни - 1,50 лв.
Ученици и пенсионери - 1 лв.

Беседи (само на български език) - безплатни.

За контакти

Община Чепеларе
град Чепеларе, ул. „Беломорска” № 44 Б

Телефон: +359 3051 20 04

e-mail: [email protected]
Website: www.chepelare.org

Музей на родопския карст
град Чепеларе, ул. „Шина Андреева” № 7 А

Телефон: +359 3051 30 41

Музей на ските
град Чепеларе, ул. „Васил Дечев” № 25

Телефон: +359 899 09 23 95

Препоръчваме да видите Всички
Музей на родопския карст - Чепеларе Музей на родопския карст - Чепеларе

Музеят на родопския карст в Чепеларе съществува от 1980 г. Това е единственият ...

Национална астрономическа обсерватория „Рожен” Национална астрономическа обсерватория „Рожен”

Националната астрономическа обсерватория „Рожен” е разположена на ...

Пампорово Пампорово

Зимният курорт Пампорово е разположен в подножието на връх Снежанка (1926 м) в ...

Връх Снежанка Връх Снежанка

Родопският връх Снежанка се издига на височина от 1926 м. В подножието на ...

Смолянските езера – природна забележителност Смолянските езера – природна забележителност

Смолянските езера се намират на левия склон на долината на река Черна и на ...