• Language
Исторически музей - Клисура

Исторически музей - Клисура

Град Клисура се намира на 110 км източно от София, в клисурата между Стара планина и Средна гора, откъдето идва и името на града.

Сградата, в която се помещава Историческият музей на Клисура, е построена през 1925-1926 г. по повод 50-годишнина от Априлското въстание срещу османската власт (1876 г.). В продължение на 30 години жителите на града събирали пари за строежа на сградата, която да запази спомените от Априлското въстание. По случай 100-годишнината от въстанието, през 1976 г. е открита нова читалищна сграда и музейната сбирка е преместена в една от нейните зали.

Днес сбирките на Историческия музей са разположени на няколко етажа в сградата. Най-ценният експонат на музея е оригиналната камбана, с която на 20 април 1876 г. е обявено Априлското въстание. Целият втори етаж на музея разказва за участието на Клисура във въстанието. Изложени са дрехи, въоръжение на въстаниците, копие на знамето на въстаниците. Част от експонатите са свързани с отзвука на Априлското въстание в Европа и с Руско-турската война от 1877-1878 г., която е освободителна за част от България. В приземието на музея е подредена малка художествена експозиция с платна на известни български художници. Картините са оригинални и са свързани с националноосвободителното движение срещу османската власт от XIX в.

Друга част от експозицията представя поминъка на клисурци - розопроизводство, скотовъдство, както и развитието на просветата в града. Специално място е отделено на изтъкнати българи, родени в Клисура, като основоположника на книгоиздаването в България Христо Данов (1828 г. – 1911 г.), политика Марко Балабанов (1837 г. – 1921 г.) и др. В обособения кът, посветен на Христо Данов, посетителите могат да видят личната му библиотека.

Част от Историческия музей са Павурджиевата и Козинаровата къща. В Павурджиевата къща, която се намира срещу сградата на музея, е възстановена домашна розоварна. Къщата е типичен представител на пловдивската симетрична къща. В нейните стаи са показани предмети, свързани с бита на клисурци от втората половина на ХІХ век. Павурджиевата къща е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение с брой 55 на Държавен вестник от 1978 г.

В двора на Козинаровата къща се намира кладенецът, в който Цана Козинарова се хвърля с четирите си деца, за да не попадне жива в ръцете на османците. Къщата е реставрирана през 1976-1977 г.

Информационни материали, брошури, книги и картички за Историческия музей и град Клисура могат да се купят само в сградата на музея. Освен за културен, град Клисура и районът около него е подходящ и за пешеходен туризъм.


Снимки Всички
Исторически музей, Клисура Исторически музей, Клисура Исторически музей, Клисура Исторически музей, Клисура Исторически музей, Клисура
Работно време

Исторически музей - Клисура

Работно време:
от понеделник до петък
8:00 - 12:00 ч. : 13:00 до 17:00 часа

събота и неделя
9:00 - 12:00 и от 13:00 - 17:00 часа

В събота и неделя работи само Историческият музей. За посещение на Павурджиевата и Козинаровата къща се обърнете към Историческия музей. Къщите нямат постоянно работно време, но уредниците на музея винаги ги отварят за посещение при интерес от страна на туристите.

Входни такси за Историческия музей:
Възрастни - 2 лв.
Учащи - 1 лв.

Входни такси за Павурджиевата и Козинаровата къща
(за всяка от къщите):
Възрастни - 1 лв.
Учащи - 0,50 лв.

За посещение на трите обекта общата входната такса е 2 лв. на човек.

Предлагат се беседи на български език - 5 лв.

На чуждестранните туристи се предлагат листовки за музея на английски език.

За контакти

Исторически музей
Град Клисура, площад „20 април”

Телефон: +359 3137 20 04

e-mail: [email protected]
Website: www.klisura.bg

Препоръчваме да видите Всички
Национален събор на българското народно творчество „Копривщица” Национален събор на българското народно творчество „Копривщица”

Националният събор на българското народно творчество „Копривщица” се ...

Архитектурно-исторически резерват – град Копривщица Архитектурно-исторически резерват – град Копривщица

Гр. Копривщица е разположен в планината Същинска Средна гора. Намира се на ...

Кози грамади - тракийски архитектурен комплекс, село Старосел Кози грамади - тракийски архитектурен комплекс, село Старосел

Тракийският архитектурен комплекс на връх Кози грамади е открит през 2005 г. и ...

село Рибарица село Рибарица

Село Рибарица е разположено в Тетевенската планина, на 600 м надморска ...

Тракийски храмов комплекс, село Старосел Тракийски храмов комплекс, село Старосел

Тракийският култов комплекс в Четиньовата могила, на 4 км от с. Старосел, е ...