• Language
Исторически музей, Исперих

Исторически музей, Исперих

Град Исперих се намира в Североизточна България, на 85 км източно от гр. Русе и на 145 км северозападно от град Варна. През 1927 г. в града е основано околийско Археологическо дружество „Хан Омуртаг", което слага началото на музейното дело в града. Неговите членове събират първата колекция от археологически находки. През 1975 г. в новопостроената читалищна сграда в Исперих се открива постоянна музейна експозиция. През 1978 г. сбирката става филиал на Окръжния исторически музей в Разград, а през 1984 г. филиалът получава статут на самостоятелен музей.

Днес музеят разполага с над 30 000 експоната, както и с етнографска къща, приемен център и археологически бази в Историко-археологическия резерват „Сборяново” и вятърна мелница в с. Белинци.

Постоянната експозиция се намира в сградата на читалище „Съзнание”, в центъра на града, на площ от 180 кв. м. Тя проследява историята на гр. Исперих от древността до наши дни с помощта на  археологически и етнографски материали, документи, снимки и лични вещи на известни личности от града и общината.

Художествената галерия е отдел към Историческия музей в Исперих и притежава богат картинен фонд.

Един от най-интересните обекти на Историческия музей е Историко-археологическият резерват „Сборяново”, обявен в бр. 96 на Държавен вестник от 1988 г. До настоящия момент в резервата са регистрирани над 140 археологически обекта от различни исторически периоди. Най-впечатляващите от тях са Свещарската царска гробница, Демир баба теке, Гетската столица Хелис, Светилището Камен рид и ранносредновековното селище Бювен касаба. 

Най-значителното откритие в района е Свещарската гробница, открита през 1982 г. под Могила №7 от Източния могилен некропол на Сборяново (Гинина могила). Тя е уникален паметник на тракийската гробищна архитектура и е датирана от първата четвърт на ІІІ в. пр. Хр. От 1985 г. е част от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. До нея може да се стигне от с. Свещари или с. Малък Поровец по поддържан асфалтиран път, прекосяващ ИАР „Сборяново”.

Друг обект, включен в резервата „Сборяново”, е Демир баба теке. Мястото, на което е построено в началото на ХVІІ век текето, е било свещено за населявалите този район различни племена и народи повече от 2000 г. преди построяването му. От многобройните постройки е оцеляло само тюрбето (гробница) на алианския светец Демир баба. Запазена е и скалата жертвеник до входа на вътрешния двор. Отворено е целогодишно през светлата част на денонощието. До него може да се стигне по асфалтиран път, благоустроена алея и стълбище, започващи от паркинга на хижа „Ахинора” в Сборяново. Може да се посети самостоятелно (има информационни табели) или с екскурзовод от приемния център при Свещарската гробница. 

Гетска столица Хелис е също част от резервата. Хелис е укрепен тракийски град, построен в последната четвърт на ІV в. пр. Хр.  върху площ от над 100 дка. До обекта може да се стигне по добре поддържан асфалтиран път, свързващ селата М. Поровец и Свещари и прекосяващ резервата. Може да се посети самостоятелно (има информационни табели) или с екскурзовод от приемния център при Свещарската гробница. 

Камен рид пък е светилище от раннокаменната епоха, построено от гетите, за да принасят жертви на бога-слънце. До обекта може да се стигне пеш по широк черен път, започващ от паркинга пред хижа «Ахинора» в резерват „Сборяново”. Може да се посети самостоятелно или с екскурзовод от приемния център при Свещарската гробница. 

Ранносредновековното селище  в местността Бювен касаба в резервата „Сборяново” представлява ансамбъл от вкопани и полувкопани жилищни, стопански и представителни сгради. По време на проучванията е открит и малък параклис. Разкопките продължават и днес.

В центъра на град Исперих функционира и музеен обект Етнографска къща - в нея може да се видят предмети и уреди от бита и поминъка на местното население. Ежемесечните временни изложби са посветени на различни страни от поминъка и бита на населението в миналото и на съвременни майстори занаятчии.

Към Етнографската къща функционира и уредената през 1999 г. етнографска сбирка „Съвместно битуване на християни и мюсюлмани в Лудогорието”. Повечето предмети в нея са дарение от местния жител краевед Борис Илиев. Тя е разположена в  края на село Свещари, на отклонение по пътя за резерват „Сборяново”.

На 15 км от Исперих, в посока град Варна, в село Белинци, се намира създадената в началото на ХХ век изцяло дървена Вятърна мелница, недвижима културна ценност. Тук можете да видите мелене на зърнени култури от два хромела и да научите за конструкцията, историята и значението на вятърните мелници в района.

От 2002 г. в последните две седмици на месец октомври Историческият музей в Исперих организира Дни на културно-историческото наследство на община Исперих. Те включват изложби, лекции, представяне на книги, научни конференции и др. Като част от мероприятието от 2005 г. музеят организира и Панаир на царевицата. Посетителите и участниците в него могат да дегустират приготвения пред тях качамак (традиционно ястие от царевично брашно), да се насладят на богата кулинарна изложба от царевични продукти, да приложат уменията си при изработване на предмети от царевична шума, да надникнат в миналото чрез различни възстановки и да участват в организирани игри. Провежда се в Етнографската къща.

Музеят организира също и Традиционен автопоход по пътя на шейх Бедреддин, който започва в последния понеделник на месец октомври от Силистра. Шейх Бедреддин е бил предводител на въстание на българи, турци и власи, избухнало през 1413 г. в Добруджа против султанската власт.


Снимки Всички
Исторически музей, Исперих Исторически музей, Исперих Исторически музей, Исперих Исторически музей, Исперих Исторически музей, Исперих
Работно време

Постоянна експозиция:

Работно време:

8:00-12:00 ч. : 13:00 -17:00 ч.
почивни дни – събота и неделя.

Заявки за посещение на тел.

+359 8431 3619
+359 8431 2516

Входни такси: 0.50 лв.

Художествена галерия:

Работно време:
8:00-12:00 ч. : 13:00-17:00 ч.
почивни дни – събота и неделя.

Входни такси: безплатно.

Свещарска гробница:

Отворена е от 17 март до края на ноември и работи от сряда до неделя от 9:30 до 16:30 ч.

Почивни дни - понеделник и вторник.

Заявки за посещения на телефон:

+359 84735 279

Входни такси:
възрастни – 10 лв.
ученици и пенсионери – 5 лв.
В цената влиза беседа на български, английски, немски и руски език.

До Свещарската гробница има още две по-малки гробници – общ билет за посещение:
за възрастни - 14 лв.
ученици – 7 лв.

Етнографска къща:

Работно време:
8:00 – 17:00 ч.

В събота и неделя само по заявка на телефон:

+359 8431 3735

Входни такси:
безплатно.

Етнографска сбирка
село Свещари

Работно време:
08:00 - 14:00 часа.

В събота и неделя само по заявка на телефон:

+359 8431 3735

Входни такси:
безплатно

Вятърна мелница
село Белинци

Работно време:
от понеделник до петък:
8.00 - 17.00 ч. по предварителна заявка на телефони:

+359 8431 47 83
+359 8431 36 60
+359 8431 36 61

Входни такси:
безплатно

За контакти

Исторически музей, Исторически музей
град Исперих, ул. „Цар Освободител” №6

Телефони:
+359 8431 4783
+359 8431 3619
+359) 8431 3631

e-mails:
[email protected]
[email protected]
Website: www.museumisperih.com

Препоръчваме да видите Всички
Историко-археологически резерват „Сборяново” Историко-археологически резерват „Сборяново”

Историко-археологическият резерват „Сборяново” обхваща територията в ...

Свещарска гробница Свещарска гробница

Историко-археологическият резерват „Сборяново” обхваща територията в ...

Демир баба теке – село Свещари Демир баба теке – село Свещари

Демир баба теке се намира в границите на историко-археологическия резерват ...

Археологически резерват „Абритус”, град Разград Археологически резерват „Абритус”, град Разград

Археологическият резерват „Абритус” се намира на 2 км източно от Разград, ...

Музей на Дунавския риболов и лодкостроене – град Тутракан Музей на Дунавския риболов и лодкостроене – град Тутракан

Музеят „Дунавски риболов и лодкостроене” е открит през 1974 г. в Тутракан. ...