• Language
Регионален исторически музей, град Сливен

Регионален исторически музей, град Сливен

Регионалният исторически музей в Сливен се помещава в красива сграда на главната улица на града. Той е една от най-старите институции в Сливен. Основан е през 1913 година като читалищен музей към читалище „Зора”. Обновената експозиция на музея "Съкровища - музей - памет" е открита на 12 май 2008 г. по случай 130 години от началото на музейното дело и 95 години от основаването на музея в Сливен.  В изложбата са включени оригинални паметници от фонда на музея, някои от които със световно значение и свързани с живота на населението от Сливенския край от неолита (VI хил. пр.Хр.) до наши дни. Експонатите са подредени на колекционен принцип. В залите на първия етаж са представени мраморна и бронзова пластика от римско време, предмети и накити от кост от античността до средновековието. Един от най-значимите археологически паметници е надписът върху постамент в чест на бог Зевс. Интерес представлява и дребната бронзова пластика - апликации, статуетки, медицински инструменти и др.  В колекцията оръдия на труда са показани занаятчийски инструменти, земеделски сечива, използвани през античността и средновековието. В тази част от експозицията са изложени бронзови съдове, керамика, въоръжение от бронзовата епоха, античността и средновековието, открити в района на Сливен.  На втория етаж е изложена колекция от накити и съдове от кована мед. Уникална е колекцията от възрожденско оръжие - сабята на Панайот Хитов (български революционер, 1830 г.- 1918 г.), ятагани, кремъчен механизъм, различни видове огнестрелно оръжие.  На последния етаж са показани находките от т.нар. "Долина на тракийските царе", открити през лятото на 2007 г. от археологическата експедиция, ръководена от прочутия д-р Георги Китов (1943 г. – 2008 г.). Експонирани са луксозни керамични съдове, гробни дарове, украса за конска амуниция, амфори и др. С най-висока художествена стойност са двата сребърни ритона. Тук е изложена и втората намерена в Тракия златна маска, две златни фиали за пиене на вино и златен пръстен-печат. Интерес представляват непознатият за Тракия ритон с глава на кон и тяло на петел и сребърен шлем, който е единствен у нас от този метал.  Регионалният исторически музей в Сливен включва и следните обекти :

Kъща музей „Хаджи Димитър” – музеен комплекс, включващ родната къща на легендарния сливенски войвода Хаджи Димитър (1840 г. – 1868 г.) и хана на неговия баща, както и експозиция, посветена на войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа (1840 г. – 1868 г.).

Kъща музей „Сливенски бит” – характерна къща от периода на Възраждането (XVIII – XIX в.), отворена, симетрична и с чардак, построена от неизвестни тревненски майстори в една от най-старите махали в Сливен - Кафтанджийската.

Музейна сбирка „Добри Чинтулов” – експозицията от фотоси и документи, оригинални вещи на известния възрожденски поет Добри Чинтулов (1822 г. – 1886 г.) представя типична за времето обстановка и разкрива етапи от жизнената, обществената и творческата му дейност. 

Ранновизантийска и средновековна крепост ”Туида” - археологически паметник, който води началото си от епохата на късната античност. Разположена е на хълма Хисарлъка в североизточната част на Сливен, от който се открива неповторима гледка към величествените Сини камъни и към града. В момента не е отворена за посетители.


Снимки Всички
Регионален исторически музей, гр. Сливен Регионален исторически музей, гр. Сливен Регионален исторически музей, гр. Сливен Регионален исторически музей, гр. Сливен Регионален исторически музей, гр. Сливен
Работно време

Април - октомври:
9.00 ч. - 12.00 ч. : 14.00 ч. - 17.00 ч.
всеки ден.

Ноември - март:
9.00 ч. - 12.00 ч. : 14.00 ч. - 17.00 ч.
почивен ден: неделя.

Входни такси:
възрастни - 2 лв.
ученици или студенти: 1 лв.

Беседа на български – 5 лв.
немски и френски език – 10 лв.

За контакти

Регионален исторически музей
Град Сливен, бул. „Цар Освободител” №18

Телефон: +359 44 622494

e-mail: [email protected]
Website: www.museum.sliven.net

Препоръчваме да видите Всички
Град Сливен Град Сливен

Град Сливен е разположен в Подбалкана, на около 300 км източно от София и на 115 ...

Къща музей „Сливенски бит” – град Сливен Къща музей „Сливенски бит” – град Сливен

Един от най-интересните туристически обекти в Сливен е къщата на Сливенския ...

Къща музей „Хаджи Димитър” - град Сливен Къща музей „Хаджи Димитър” - град Сливен

Един от най-известните туристически обекти в град Сливен е къщата на ...

Музей на текстилната индустрия - град Сливен Музей на текстилната индустрия - град Сливен

Музеят на текстилната индустрия е филиал на Националния политехнически ...

Природен парк „Сините камъни” Природен парк „Сините камъни”

Град Сливен се намира на 300 км източно от София и на 100 км западно от гр. ...