• Language
Исторически музей - град Велинград

Исторически музей - град Велинград

Историческият музей на Велинград е основан през 1952 г. Той се намира в квартал Каменица, в непосредствена близост до църквата „Света Троица”. Централен обект за посещение там е родната къща на партизанката Вела Пеева (1922 г. – 1944 г.) и музеят почти половин век носи нейното име.

В музея има три постоянни експозиции - мемориална изложба „Вела Пеева”, етнографска изложба „Планината - гостоприемен дом” и изложбата „Великденски писани яйца”.

В Историческия музей на Велинград се намира най-голямата в България колекция от великденски писани яйца. Тя показва характерната за Чепинския край традиция за изписване на яйцата с писалка и восък. Освен от района на Велинград могат да се видят писани яйца и от други райони на България, както и от Централна и Източна Европа. Всяка година в навечерието на Великден музеят организира изложби на велинградски писани яйца, демонстрации на традиционната восъчна техника, работилници и конкурс за писани яйца.

Експозицията „Вела Пеева” разказва за живота на българската партизанка, която загива през 1944 г. като участник в Съпротивата срещу държавната власт и прогерманската й политика по време на Втората световна война. Експозицията представя и събитията преди и по време на Втората световна война. През 1948 г., при сливането на селищата Каменица, Лъджене и Чепино, новосъздаденият град е кръстен на партизанката - Велинград.

Най-новата експозиция на музея е посветена на оперния певец Николай Гяуров (1929 г. – 2004 г.), който е роден във Велинград. След смъртта му през 2004 г. семейството му е дарило вещи, снимки и документи на световноизвестния оперен певец. Показани са оригинални костюми от постановки в операта „Ла Скала” в Милано, матрица на монета, сечена в Австрия с неговия лик, партитури, грамофонни плочи с негови изпълнения. Експозицията е „подвижна” и често е гост на различни музеи в страната и чужбина.

В етнографската експозиция „Планината - гостоприемен дом” са показани разнообразни костюми на различните религиозни общности, населяващи Чепинския край – християни, мюсюлмани, армъни.

С каменни надписи и снимки са представени най-старите действащи минерални бани в България, които са били построени през 1750 - 1751 г.

Районът около Велинград от векове има традиции и в дърводобива - в експозицията са включени макети и експонати на стари водни съоръжения - чаркове и тепавици.

Историческият музей на Велинград често е домакин на гостуващи изложби от музеи в България и чужбина.
Всяка година в музея се провеждат Велинградски празници на културата, годишнини, свързани с Вела Пеева и оперния певец Николай Гяуров.

На щанд на музея се предлагат информационни материали и сувенири.

Целогодишно в музея работи ателие за изписване с восък на великденски яйца.

Освен с богатата си история, Велинград се слави и с лековитата си минерална вода, която се използва успешно при лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, неврологични заболявания, хипертония, гинекологични заболявания, бъбречно-урологични, дихателни и стомашно-чревни заболявания.


Снимки Всички
Исторически музей - гр. Велинград Исторически музей - гр. Велинград Исторически музей - гр. Велинград Исторически музей - гр. Велинград Исторически музей - гр. Велинград
Работно време

1 октомври - 31 март:
9.00 - 17.30 ч.
почивен ден – неделя.

1 април до 30 септември:
9.00 - 17.30 ч.
без почивен ден.

Входни такси:
за възрастни – 2.00 лв.
за ученици – 1.00 лв.

Ден за безплатни посещения – четвъртък.

Цена на беседа на български език - 4.00 лв.
беседа на чужд език – 6 лв.

цените на беседите са за група, без значение от броя на хората.

За контакти

Исторически музей
град Велинград ул. „Владо Черноземски” № 4

Телефон: +359 359 5 25 91
e-mails:
[email protected]
[email protected]
[email protected]

Информационен център за малък и среден бизнес

Website: www.velingrad.bg

Препоръчваме да видите Всички
Град Велинград Град Велинград

Велинград е разположен на 130 км от София и на 80 км от Пловдив, в западната ...

Клептуза Клептуза

Най-големият карстов извор в България - Клептуза - се намира на десния бряг на ...

Пещера Лепеница Пещера Лепеница

Пещерата Лепеница се намира в Западните Родопи, под връх Сюткя (2186 м), на 10 км ...

Юндола Юндола

Местността Юндола се намира на 16 км от Велинград. До нея се стига по пътя от ...

Крепост Цепина Крепост Цепина

Крепостта Цепина се намира на няколко километра северозападно от ...