• Language
Град Казанлък

Град Казанлък

Град Казанлък е разположен във физическия център на България, в западната част на Казанлъшката котловина. Населението му е около 82 000 души. Градът е център на Долината на розите и тракийските царе и атрактивна туристическа дестинация. Тук се намира най-голямата и най-добре запазена в страната Тракийска гробница, включена в списъка на ЮНЕСКО – Казанлъшката гробница, както и Музеят на розата. В района на Казанлък има два резервата и пет защитени местности, множество удивителни творения на природата и вековни гори. Градът се намира в периферията на най-големия и изключителен с красотата си резерват в Стара планина – “Джендема”, включен в Национален парк “Централен Балкан”. Границите на парка стигат почти до Казанлък на запад.

Rosa Damascena, или маслодайната роза, е най-голямото богатство на Казанлъшкия регион. Тя е пренесена по българските земи от Азия преди столетия. Днес тя е един от символите на България. Под влияние на уникалните климатични и почвени условия постепенно се е обособила като самостоятелен вид, различаващ се от маслодайните рози, отглеждани в другите страни. Така в началото на XIX в. тя получила името „Казанлъшка” маслодайна роза, а Подбалканската долина вече се нарича Долината на розите.

Наред с производството на розово масло, водеща роля за поминъка и благосъстоянието на района в миналото има и търговията с него. Първите розотърговци, които се споменават официално, изнасяли розово масло в Германия и Австро-Унгария през 1771 г. и следващите години.

Музеят на розата е създаден през 1984 г. с част от фондовете на Историческия музей в града. Експозицията му е разположена в три основни зали, където са показани оригинални снимки и документи за развитието на розопроизводството през Възраждането (XVIII-XIX в.) и в началото на ХХ в., инструменти за обработка на розовите градини, съдове за съхранение и износ на розово масло и розова вода. Музеят на розата се радва на изключителен интерес от български и чужди туристи.

Още за розопроизводството и за този поминък можете да научите в етнографския комплес „Кулата”, само на 1 км от центъра на града. Тук по предварителна заявка можете да наблюдавате възстановки на стари местни обичаи, както и да опитате разнообразни храни и напитки, произведени от местната казанлъшка роза.

И днес розоберът е едно от най-важните събития в Розовата долина на България, което е съпроводено с множество празненства.

Празникът на Розата е един от най-забележителните фестивали в България, посветен на красотата и цветята. Празнува се за първи път през 1903 г., като оттогава традиционно се провежда през първия уикенд на юни. Това е периодът, през който цъфти маслодайната казанлъшка роза. Днес Празникът на Розата се е превърнал в международно празненство, в което се забавляват хиляди туристи и гости на града. Програмата включва избор и коронясване на Царица Роза, ритуалите “розобер” и “розоварене”; празнично шествие – карнавал, международен фолклорен фестивал “Младежта на Балканите” и др.

Сред интересните забележителности на града е къщата на изтъкнатия български писател, художник и обществен деец Димитър Чорбаджийски-Чудомир (1890 г. – 1967 г.). Тя е обявена за музей една година след смъртта му – през 1968. Къщата има статута на исторически паметник на културата от национално значение с протокол №15 на НСОПК/03.12.1998 г. В сегашния си вид музейният комплекс е открит през 1979 г. и включва дома на Чудомир и художествено-документална експозиция, разположена в три зали с обща площ 300 кв. м. Тук се съхраняват повече от 15 000 оригинални ръкописи, рисунки, скици, писма, книги и лични вещи на Чудомир и неговата съпруга – художничката Мара Чорбаджийска. Това е единственият литературно-художествен музей в България. Седалище е на престижната културна фондация “Чудомир”.

В Казанлък бихте могли да изживеете всичко – да си починете, да опознаете региона и да се забавлявате. Долината може да предложи и голямо разнообразие по отношение на вашите предпочитания за комфорт и обслужване – от професионално обслужване в хотелите в града и района, топлата семейна атмосфера и непринудена обстановка на къщите за гости в селата от общината, до уединението и бягството сред горската тишина на планинските хижи.

Ресторантите предлагат богато разнообразие от ястия, а в къщите за гости се предлага храна, приготвена в домашна обстановка, с продукти от градината на стопаните.

В Казанлък и региона могат да бъдат организирани множество туристически маршрути: „Из Розовата долина”, „История”, „Крън – Бузлуджа” и др.

Организират се турове и до Долината на тракийските царе – храмовете и гробниците в могилите Оструша, Голяма Косматка, Голяма Арсеналка, Грифоните, Хелвеция, Шушманец и Светицата. Уникалните находки, намерени там, могат да бъдат видени в Историческия музей “Искра”.


Снимки Всички
Празник на розата, Казанлък Празник на розата, Казанлък Празник на розата, Казанлък Църква Свети Пророк Илия Етнографски комплекс Кулата, Казанлък
Работно време

Музей на розата:

20 април - 31 октомври:
9.00 - 17.30 ч.
без почивен ден

1 ноември - 19 април
музеят е затворен и работи само при предварителна заявка.

Входни такси:
3 лв. – възрастни
1 лв. – учащи

Беседи:
български език - 5 лв.
чужд език - 15 лв.

Къща музей „Чудомир”:

Работно време:

от понеделник до петък: 9.00 – 17.30 ч.
В почивни и празнични дни – по предварителна заявка.

Беседа:
на български език – 5 лв.
Цена за вход: 5 лв.

Исторически музей „Искра”:

Работно време:
9.00 – 17.30 ч. без почивен ден.
Беседа: на български - 5 лв.
на английски език – 15 лв.

Входни такси:
възрастни – 3 лв.
учащи – 1 лв.

За контакти

Музей на розата
ул. „П. Р. Славейков” № 8

Телефон: +359 431 64057

Къща музей „Чудомир”
ул. “Трапезица” № 6,

Телефони:
+359 431 43132
+359 431 64419

Исторически музей „Искра”
ул. „П. Р. Славейков” №8

Телефон: +359 431 63762

Websites:
www.tourism.kazanlak.bg
www.muzei-kazanlak.org

Препоръчваме да видите Всички
Град Сливен Град Сливен

Град Сливен е разположен в Подбалкана, на около 300 км източно от София и на 115 ...

Къща музей „Сливенски бит” – град Сливен Къща музей „Сливенски бит” – град Сливен

Един от най-интересните туристически обекти в Сливен е къщата на Сливенския ...

Тракийски култов комплекс Хисаря Тракийски култов комплекс Хисаря

Тракийският култов комплекс Хисаря се намира на върха на възвишението ...

Римски път, село Долни Главанак Римски път, село Долни Главанак

От Античността и Средновековието до наши дни през територията на ...

Земенският манастир Земенският манастир

Земенският манастир „Св. Йоан Богослов” е разположен на 1,5 км от град Земен ...