• Language
Родопите - планината на Орфей

Родопите - планината на Орфей

В Родопите се намират едни от най-красивите и живописни места в България. Тучни поляни в невероятни нюанси на зеленото се редуват с тъмни иглолистни гори, стръмни канари и живописни каньони. Ако има дестинация, която си струва да бъде посетена през всеки сезон от годината, то това със сигурност са Родопите. Планината се простира на обширна територия и заема голяма част от Централна Южна България. Разделя се условно на Западни и Източни Родопи.

Западните Родопи са по-високи и в тях са съсредоточени високите върхове, ждрелата и пещерите, а Източните се характеризират с по-нисък релеф. В Родопите липсват типичните за Рила и Пирин високи зъбери и алпийски релефи. Известно е също, че планината не е заледявана през ледниковата епоха. В западната част на Родопите климатът е планински, докато на изток той е смекчен от топлите въздушни маси от Средиземноморието, донасяни по долините на реките.

Растителността в Западните Родопи е предимно централноевропейска, а в Източните – средиземноморска и субсредиземноморска. Горите в планината заемат площ от над 800 000 хектара, което е около 28% от горите на страната. По високите места те са предимно иглолистни – от ела (Abies), смърч (Picea), черен бор (Pinus nigra), бял бор (Pinus sylvestris), a в по-ниските места са широколистни – космат дъб (Quercus pubescens Willd.), мъждрян (Fraxinus ornus), червена хвойна (J. oxycedrus L.), източен бук (Fagus orientalis). В планината са регистрирани над 2000 вида висши растения. Има и много защитени видове, срещат се много билки, полски цветя. Един от най-интересните растителни видове е родопският силивряк (Haberlea rhodopensis), който вирее само тук. Легендата разказва, че е поникнал от кръвта на Орфей. Силиврякът има уникалната способност да се връща към живот дори и след като е изсушен.

Благоприятният климат и разнообразната растителност са причина за богатото разнообразие от животински видове. Регистрирани са 291 вида птици, като 4 от тях са световно застрашени – царски орел (Aquila heliaca), белошипа ветрушка (Falco naumanni), ливаден дърдавец (Crex crex) и малък корморан (Phalacrocorax pygmeus). В Източните Родопи са съсредоточени много грабливи птици. Тук се срещат египетски лешояд (Neophron percnopterus), белоглав лешояд (Gyps fulvus) и др.

В планината са регистрирани още 27 вида прилепи, 40 вида малки и големи бозайници (европейски вълк, кафява мечка, обикновена видра и др.), 13 земноводни и 30 вида влечуги.

Според най-разпространената легенда в Родопите е роден митичният певец Орфей, който омайвал с вълшебната си музика хора и животни. Друго древно предание разказва за тракийския цар Хем и царицата Родопе, които се обичали толкова много, че се наричали един друг с божествени имена - Зевс и Хера. Боговете се разсърдили на дързостта им и ги разделили, превръщайки ги в отдалечени планини (Стара планина и Родопите). Тези и други легенди превръщат Родопите в място с особен мистицизъм. В източната част на планината се намира скалният комплекс Перперикон. Именно тук се е намирал и храмът на бог Дионис, с който също са свързани много легенди. Според две от тях от олтара на храма са изречени две сбъднали се пророчества – едното е предвещавало на Александър Македонски славата на завоевател на света, а другото е предричало могъществото на първия римски император Гай Юлий Цезар Октавиан Август.

Родопите са сред най-предпочитаните дестинации за зимен туризъм - тук само на разстояние от около 10 км са разположени два ски курорта - Пампорово и Чепеларе.

През летния сезон Родопите са изключително приятно място за пешеходна разходка или велообиколки. В близост до Чепеларе се намира природната забележителност Чудните мостове, която се е превърнала в един от символите на планината.

Развитият селски туризъм в Родопите е много добра възможност за запознаване с местната култура и кухня. Хората в региона са много гостоприемни, а отсядайки в някоя селска къща, гостите със сигурност ще имат възможност да опитат различни родопски ястия, като например прочутия пататник, чевермето, смилянския фасул и др. Сред най-предпочитаните от туристи са селата Широка лъка, Гела, Могилица, Ковачевица, Лещен, Арда, Триград, Ягодина, Момчиловци, Орехово, Смилян и много други.

Обиколката на забележителностите в Родопите е съпроводена с преминаване през величественото Триградско и Буйновско ждрело. В района на двете ждрела се намират три уникални пещери - Дяволското гърло, Харамийската и Ягодинската пещера, които са достъпни за посещение.

Освен селата, родопските градове също предлагат много добри условия за настаняване. В Родопите се намират някои от най-популярните български балнео и СПА курорти - Велинград и Девин. Съчетанието на лековита минерална вода и чистия планински въздух привлича хората по тези земи от хилядолетия. Почивката в СПА курорт може да бъде съчетана с културен туризъм - музеите в Смолян, Чепеларе, Батак, Златоград, Кърджали съхраняват историята на региона и уникалната местна култура.

За да добиете най-пълна представа за местните обичаи и култура, трябва да посетите Родопите по време на някой от фестивалите и празниците. Роженският събор има над стогодишна традиция. На всеки 4 години през август българи от всички краища на страната се събират под връх Рожен на събор, където певци и инструменталисти се надпяват и надсвирват на няколко сцени. Изключително въздействащо е изпълнението на 100-те кабагайди.

По вековна традиция всяка година в началото на месец август на Илинденските поляни край родопското село Гела се събират местните родове и се веселят, свирят, пеят и танцуват. Традицията се спазва и до днес и съхранява песенното богатство на Родопите. Целта на фестивала е да популяризира автентичния родопски фолклор.

Всяка година в края на юли в Триградското ждрело се провежда фестивалът „Орфически мистерии”, който включва демонстрации на езически ритуали от различни епохи.

В Златоград се намира единственият в Родопите етнографски комплекс, където можете да се запознаете отблизо с вековните традиции на местните майстори занаятчии.

В планината и до днес могат да се видят останките на много антични и средновековни крепости, сред които най-популярни са Моняк до Кърджали, Устра до гр. Джебел, Цепина до село Дорково, Асеновата крепост, Момчиловата крепост и др.

Язовирите „Доспат” и „Батак” са предпочитана дестинация за рибари, в тях има добри условия и за водни спортове.

Обширната територия на Родопите предлага възможности за различни изживявания. Съчетанието на природни и исторически забележителности с разнообразните възможности за настаняване и вкусната местна кухня превръщат Родопите в място, което оставя дълбок отпечатък и предлага незабравими спомени.


Снимки Всички
Родопите-Планината на Орфей Перперикон, Родопите-Планината на Орфей Родопите-Планината на Орфей Родопите-Планината на Орфей Родопите-Планината на Орфей
Препоръчваме да видите Всички
Тракийското светилище при село Татул Тракийското светилище при село Татул

Един от най-величествените мегалитни паметници , открити по нашите земи, е ...

Защитена местност Пода Защитена местност Пода

Защитената местност Пода се намира на четири километра южно от гр. Бургас, ...

Регионален исторически музей, Враца Регионален исторически музей, Враца

Град Враца се намира в Северна България, на 110 км северно от София. Първата ...

Стари поморийски къщи - архитектурен резерват – град Поморие Стари поморийски къщи - архитектурен резерват – град Поморие

Резерватът „Стари поморийски къщи” се намира в близост до брега на морето, ...

Къща музей „Станислав Доспевски” – град Пазарджик Къща музей „Станислав Доспевски” – град Пазарджик

Къщата музей „Станислав Доспевски” е единственият в България музей, ...