• Language
Исторически музей - Батак

Исторически музей - Батак

Историческият музей на град Батак е създаден през 1956 г. Музейният комплекс обхваща сградата на музея, историческата църква костница „Св. Неделя”, Балиновата и Шаровата къща.

Град Батак се намира в планината Родопите, на 150 км югоизточно от София и на 35 км южно от град Пазарджик. Историята на града е неразривно свързана с Априлското въстание от 1876 г. срещу османската власт. Потушаването на въстанието взема хиляди жертви сред българите, а Батак и неговите жители са сред най-пострадалите в страната. Тук са избити хиляди хора от османската власт, без значение от техния пол и възраст, а световният отзвук след събитията в Батак дава основание на Русия да се намеси и да обяви война на Османската империя, в която голяма част от България е освободена.

Един от символите на Батак е историческата църква костница „Света Неделя”. Църквата е построена през 1813 г., изградена е изцяло от камък и е вкопана повече от метър в земята. Храмът остава в българската история, след като през Априлското въстание (1876 г.) в нея се скрива голяма част на населението на Батак, за да се спаси от башибозуците (нередовна войска в Османската империя). Три дни и нощи над 2000 души престояват в малката църква. И до днес може да се види кладенецът, който майките са изкопали с голи ръце, търсейки вода за децата си. Батак е изгорен до основи през Априлското въстание, остава единствено каменната църквата „Света Неделя”. Оттогава църквата не се използва за богослужения. През април 2011 г. Българската православна църква канонизира мъчениците от Батак, чиято памет ще се почита на 17 май, а църквата отново ще се превърне в действащ храм. С брой 52 на Държавен вестник от 1977 г. църквата костница е обявена за исторически паметник на културата с национално значение.

Срещу храма се намира сградата на Историческия музей. В него се съхраняват автентични предмети и документални материали от Априлското въстание и Руско-турската война (1877-1878 г.). Изложени са и находки от археологически разкопки в района.

Повече за бита, културата, поминъка и обичаите на местното население в края на ХІХ и началото на ХХ век разказва етнографската експозиция, която се намира в Балиновата къща. Тази къща е образец на традиционната баташка архитектура. Традиционно баташкото жилище е било с бели стени, но Балиновата е от малкото къщи в града с декорирани стени. В покрития вътрешен двор на къщата е разположена експозиция, посветена на дървообработването и дърводобива, които са били основният поминък на местните хора в миналото. В двора може да се види единствената запазена външна пещ в Батак. На втория етаж в Балиновата къща е уредена експозиция, която показва как са изглеждали жилищните помещения на местния дом.

В Шаровата къща, която също е част от музейния комплекс, е разположена музейната галерия „Борис Шаров”. Къщата обаче има непостоянно работно време и функционира само когато в нея се представят изложби.
В обектите към Историческия музей могат да се закупят информационни материали, разнообразни сувенири, картички и др.


Снимки Всички
Исторически музей, Батак Исторически музей, Батак Исторически музей, Батак Исторически музей, Батак Исторически музей, Батак
Работно време

Работно време за целия музеен комплекс Исторически музей - Батак,
Балинова къща - етнографска експозиция и
Шарова къща - музейна галерия:

Работно време на експозициите:
всеки ден от 9:00 до 18:30 часа

Входни такси:
Закупува се един билет, с който се разглеждат музейните обекти.
Възрастни - 3,00 лв.
Учащи - 2,00 лв.
Пенсионери - 2,00 лв.
Тричленно семейство /с едно учащо дете/ - 7,00 лв.
Четеричленно семейство /с две учащи деца/ - 9,00 лв.

Безплатно посещение за:
· деца до 7 години
· хора с увреждания
· деца от социални домове

Беседа на български език: 4 лв. на обект.

Беседа на чужд език (руски или английски) - 6 лв. на обект.

За контакти

Исторически музей
Град Батак, пл. „Освобождение” №3

Телефон: +359 3553 20 26

e-mail: museum_batak@abv.bg
Website: www.museumbatak.com

Препоръчваме да видите Всички
Пчелински бани Пчелински бани

Известен още от древни времена, Пчелински бани е балнеоложки спа курорт с ...

Вила „Армира”, Ивайловград Вила „Армира”, Ивайловград

Един от най-интересните паметници от епохата на Римската империя – вила ...

Рупите Рупите

Рупите е защитена местност, която е разположена на около 10 км от Петрич и на 2 ...

Томбул джамия „Шериф Халил паша”, Шумен Томбул джамия „Шериф Халил паша”, Шумен

Джамията Шериф Халил паша, известна още като Томбул джамия, се намира в град ...

Нощ на музеите и галериите Нощ на музеите и галериите

Международният ден на музеите се чества всяка година на 18 май от 1978 г. насам ...