• Language
Национален музей „Земята и хората” - град София

Национален музей „Земята и хората” - град София

Националният музей „Земята и хората” се намира в централната част на гр. София. Музеят е открит през 1987 г. На площ от 5500 кв. м посетителите могат да разгледат колекции от минерали, събрани от 109 държави по света. Музеят съхранява 1523 минерални вида от познатите над 4200 в света. Малко са музеите в Европа, които имат толкова богато минерално разнообразие.

Националният музей „Земята и хората” съхранява над 27 000 експоната, разположени в седем постоянни експозиции. На първия етаж посетителите могат да разгледат експозицията „Гигантски кристали”, където могат да се видят експонати с големината на човешки ръст. Такива кристали се срещат много рядко в природата. В експозицията има представители на кварца, апатита, флуорита и др. В съседство се намира експозицията „Минералите на Земята”. Тук може да се види разнообразието от минерали по света, изложени са и някои много редки видове.

Почти в дъното на първия етаж е разположена колекцията на ПетърТрантеев (1924 г. – 1979 г.) - основоположника на организираното пещерно движение в България. Експонатите са събирани близо 45 години, а сред най-интересните образци са пещерните бисери.

Повече за минералите на България посетителите могат да научат от експозициите на втория етаж на музея. От минералните видове, срещащи се в България, са представени 291 образци. Подредени на регионален принцип, интересни са експонатите от Витоша ( двустранни дравитови кристали, титанит, апатит, брукит и анатаз, колекция от обработени декоративни камъни), от Кремиковци (различни морфоложки типове на барита), Маджарово (орфеит, самородна мед, малахит, какоксен) и др. И на втория етаж има експозиция с минерални ресурси, но от България - представени са множество видове полезни изкопаеми.

Сред най-интересните експозиции за посетителите е тази със скъпоценните камъни. В националния музей могат да се видят почти всички видове скъпоценни камъни в естествен и в обработен вид. Показани са и видове редки камъни.

Част от пространството на музея „Земята и хората” е отделено и за временни експозиции и изложби. На входа на музея има магазин, от който посетителите могат да закупят различни по вид и големина минерали. Продават се и информационни материали за музея.

Музеят често е домакин на различни събития и изложби.


Снимки Всички
Национален музей Земята и хората, София Национален музей Земята и хората, София Експозиция гигантски кристали, Национален музей Земята и хората Експозиция гигантски кристали, Национален музей Земята и хората Експозиция гигантски кристали, Национален музей Земята и хората
Работно време

Работно време:
от вторник до неделя
10.00 - 18.00 ч.
почивен ден – понеделник.

Входни такси:

Възрастни - 4 лв.
Учащи и пенсионери - 2 лв.
Семеен билет (двама възрастни и две деца) - 6 лв.

Беседи:

Обща беседа на български език - 10 лв.
Специализирана беседа на български език - 20 лв.
Беседа на чужд език (английски, руски и френски език) - 30 лв.

За контакти

Национален музей „Земята и хората”,
град София, бул. „Черни връх” №4

Телефони:
+359 2 865 6639
+359 2 866 1457

e-mail: earth.and.man@gmail.com
Website: www.earthandman.org

Препоръчваме да видите Всички
Музей по минно дело - град Перник Музей по минно дело - град Перник

Град Перник е известен като Градът на черното злато. Развитието на Перник е ...

Крепост Цепина Крепост Цепина

Крепостта Цепина се намира на няколко километра северозападно от ...

Природен парк „Рилски манастир” Природен парк „Рилски манастир”

Природният парк „Рилски манастир” се намира на територията на община Рила ...

Каменни гъби - природна забележителност Каменни гъби - природна забележителност

Каменните гъби са скални образувания, които се намират източно от с. Бели ...

MTV – фестивал „Spirit of Burgas” MTV – фестивал „Spirit of Burgas”

От 2008 г. насам всеки август  град Бургас  е домакин на международния ...