• Language
Национален политехнически музей - град София

Национален политехнически музей - град София

Националният политехнически музей в гр. София е един от най-старите в страната - създаден е през далечната 1957 г., а от 1992 г. се помещава в сградата, която обитава и в момента. Музеят има за цел да издирва и съхранява движими културни ценности в областта на техниката и да изследва развитието на техниката и технологиите по българските земи. Сред интересните експонати на музея е автомобил Messerschmitt от 1952 г. Автомобилът е двуместен, отваря се като самолет, а седалките са разположени като в самолетна кабина на изтребител – една зад друга. Друг интересен експонат е емблематичният за компанията „Форд” модел „Т” от края на 20-те години на ХХ в., който е прекрасно реставриран и дори е в движение. Една от най-богатите колекции на Политехническия музей е посветена на времеизмерването. Във фондовете на музея има много ценни експонати, между които часовници, принадлежали на царското семейство. Един от тях, собственост на цар Фердинанд (1861 г. – 1948 г.), е особено интересен – стрелката му е неподвижна, а се движи циферблатът, който има форма на диск. Отделните витрини на музея са посветени на различни видове производства, които са процъфтявали в страната в различни периоди – стъклопроизводство, розопроизводство, производство на шоколад и захарни изделия и т.н.

Една от най-интересните сбирки е посветена на битовите уреди, които са улеснявали работата на българската домакиня. В музея е експонирана вибрираща българска пералня, подочистачка с вакуум, ръчна машина за сладолед и много други интересни предмети.

Витрината с изчислителна техника проследява развитието на сметачните машини от най-древни приспособления до българската електронноизчислителна машина ЕЛКА от края на 60-те години на ХХ в.

Впечатляващи са колекциите и от пишещи машини, фотоапарати, радиоапарати, телевизори и грамофони.

Един от най-ценните експонати не само в Политехническия музей, а и в България, е стъклен съд с първите експериментално получени кристали от елемента Германий. Българинът Стойчо Каравелов – един от първите минни инженери у нас – е бил асистент на световноизвестния химик Клеменс Винклер, който е откривател на елемента Германий и му ги подарява в знак на благодарност. Политехническият музей разполага с демонстрационен кабинет по физика, който работи с деца. Тук има стари уреди и демонстрационни апарати, които нагледно запознават децата с науката.

В обекта се продават информационни материали и сувенири, организират се празнични и други мероприятия.


Снимки Всички
Политехнически музей, гр. София Политехнически музей, гр. София Политехнически музей, гр. София Политехнически музей, гр. София Политехнически музей, гр. София
Работно време

Работно време:

8.30 ч. – 17 ч.
почивни дни:
събота и неделя

Цени на билети:
възрастни – 5 лв.
учащи и пенсионери – 2 лв.

Беседа на български и чужд език – 10 лв.
демонстрация – 10 лв.

За контакти

Национален политехнически музей
Град София, ул. „Опълченска“ № 66

Телефон: +359 2 8313004

e-mail: polytechnic@abv.bg
Website: www.polytechnicmuseum.org

Препоръчваме да видите Всички
Архитектурно-исторически резерват “Вароша” - Ловеч Архитектурно-исторически резерват “Вароша” - Ловеч

  Архитектурно-историческият резерват ”Вароша” обхваща цялата стара ...

Крепост Цепина Крепост Цепина

Крепостта Цепина се намира на няколко километра северозападно от ...

Исторически музей – град Перущица Исторически музей – град Перущица

Град Перущица е разположен в полите на Родопа планина, на 21 км от Пловдив. ...

Град Каварна Град Каварна

Град Каварна се намира на скалист бряг в северната част на българското ...

Родопите - планината на Орфей Родопите - планината на Орфей

В Родопите се намират едни от най-красивите и живописни места в България. ...