• Language
Исторически музей, Етрополе

Исторически музей, Етрополе

Етрополе (11 000 души) е град в Стара планина, на 80 км североизточно от София и на 13 км от гр. Правец.

Историческият музей в Етрополе открива първата си експозиция през 1958 г. Десет години по-късно, през 1968 г., в реставрираната сграда на бившия конак е открита и втората експозиция на музея. И до днес музеят на Етрополе се помещава в тази сграда, строена в периода 1853 – 1870 г. Това е втората запазена и до днес обществена сграда в Етрополе след Часовниковата кула (1710 г.). В десетте зали на музея е разказано миналото на Етрополския край.

Тук посетителите могат да видят най-старите свидетелства за живота в Етрополската котловина, датиращи от бронзовата епоха (около III – II хил. пр.н.е.). В зала „Археология” са изложени каменни брадви, чукове, съдове, използвани във всекидневния живот на траките, глинени урни, амфори и др.

Фибули, пръстени, златни нагръдници, както и стъклен алабастрон за благовонни масла са изложени в колекция „Накити”, датираща се от V – ІV в. пр. Хр.

В четири от залите на Историческия музей е поместена етнографската експозиция. Показани са предмети на бита, облекло и накити от ХІХ в., изделия на местни занаятчии от ХVІ в. до ХХ в., снимки и документи. Могат да се видят разнообразните инструменти на старите рудари в Етрополе – лопати, клещи, миньорски лампи, дървени стълби. Представени са различни произведения на ковашкия, ножарския и други занаяти.

Характерните за района пафти (метални токи за колан, използвани от жените) със седефени плочки и филигранни орнаменти са показани в централната зала на първия етаж. Там могат да бъдат видени още гривни, пръстени и обеци, изработени от местни майстори. В една от витрините е показано типично каракачанско облекло – каракачаните са гръцкоговоряща общност в България. В другите експозиции на музея са съхранени експонати от Етрополската книжовна школа от ХVІ – ХVІІ в., показано е и развитието на просветното дело в региона. Оръжия, ордени, медали, документи и снимки разказват на посетителите за участието на местните хора във войните за национално освобождение и обединение.В Арнаудовата къща, която е филиал на Историческия музей, е направена възстановка на възрожденския градски бит в Етрополе от средата на ХІХ в. Арнаудовата къща е типична възрожденска къща. Предполага се, че е строена около 1850 - 1860 г. и е била собственост на етрополския търговец и кожар Николчо Арнаудов. Къщата е двуетажна, с широк чардак. В приземния етаж е била кожарската работилница и помещенията за добитъка на семейството. През 1980 г. къщата е реставрирана и е открита музейната експозиция. В Арнаудовата къща е представена традиционната подредба на централното помещение – „кащи”, което е служело за кухня и всекидневна. Там може да се види подредена домашната посуда, огнището с веригата и котлето, тъкачният стан. От „кащи” посетителите влизат в спалнята на цялото семейство – собата. Одърът е застлан с шарени черги, покрай стената са наредени домашно тъкани възглавници, а от дървения таван виси люлката за бебето.

В другата стая – одаята, която е изпълнявала функциите на гостна е показано влиянието на Западна Европа. Посетителите могат да видят дървен креват с тоалетка и огледало, в средата на стаята има маса и столове от виенски тип, грамофон и музикални инструменти – акордеон, кларинет. Неразделна част от интериора на къщата е дърворезбата и дървените тавани, дело на местни майстори резбари.

Сградата на музея, Арнаудовата къща и Часовниковата кула са обявени за архитектурни паметници на културата в брой 37 на Държавен вестник от 1964 г.

В музея се продават информационни материали, брошури, картички и сувенири. Историческият музей е включен в списъка на Стоте национални туристически обекта. В непосредствена близост до музея е друг интересен обект - Часовниковата кула на Етрополе.


Снимки Всички
Исторически музей, Етрополе Исторически музей, Етрополе Исторически музей, Етрополе Исторически музей, Етрополе Исторически музей, Етрополе
Работно време

Исторически музей

Работно време:
от понеделник до събота
8.00 - 12.00 ч.
в неделя - 09.00 - 13.00 ч.

Входни такси:
възрастни - 2 лв.
ученици, студенти и пенсионери - 1 лв.
безплатен вход за деца до 7-годишна възраст и хора с увреждания.

Беседи само на български език - 6 лв.

За посещение на Арнаудовата къща се обърнете към Историческия музей. Възрожденската къща няма постоянно работно време, но уредниците на музея винаги я отварят за посещение при проявен интерес от страна на туристите.

Входни такси:
възрастни - 1 лв.
ученици, студенти и пенсионери - 0,50 лв.
безплатен вход за деца до 7-годишна възраст и хора с увреждания.

Беседа само на български език - 6 лв.

За контакти

Исторически музей
Град Етрополе, бул. „Руски” № 105, п.к. 35

Телефон: +359 720 62124

e-mail: museum_etropole@abv.bg
Website: www.etropolebg.com

Препоръчваме да видите Всички
Сливенски минерални бани (Джиновски бани) Сливенски минерални бани (Джиновски бани)

Сливенските минерални бани (Джиновски бани) са балнеоложки курорт, изграден ...

Природен парк „Сините камъни” Природен парк „Сините камъни”

Град Сливен се намира на 300 км източно от София и на 100 км западно от гр. ...

Археологически музей, град Велико Търново Археологически музей, град Велико Търново

Археологическият музей на  Велико Търново  представя експозицията ...

Село Момчиловци Село Момчиловци

Село Момчиловци се намира в Южна България, в сърцето на Централните Родопи. ...

Буйновското ждрело - Природна забележителност Буйновското ждрело - Природна забележителност

Буйновското ждрело е най-дългото ждрело в България. Намира се между селата ...