• Language
Етнографско-археологически музей – град Елхово

Етнографско-археологически музей – град Елхово

Етнографско-археологическият музей на град Елхово се намира в центъра на града. Музеят е разположен в две двуетажни постройки, построени през 1933 г. и обединени през 60-те години на ХХ в.

Музеят е създаден през 1958 г., през 1966 г. е специализиран като етнографски, а през 2008 г. е профилиран като етнографско-археологически.

Музеят изучава, съхранява и популяризира разнообразното етнографско наследство на община Елхово и голяма част от Странджанско-Сакарския край.

Фондът на музея наброява 22 000 експоната, включени в отделите „Земеделие и животновъдство”, „Жилище и жилищна уредба”, „Транспорт, лов, риболов”, „Облекло и накити”, „Тъкани и шевици”, „Традиционни занаяти” и „Художествено народно творчество”.

В документалния и фотоархива му се пазят над 8000 оригинални документи и фотографии, родова памет, свързана с развитието на този край от Освобождението през 1878 г. до днес, както на местното население, така и на преселниците – българи от Одринска и Беломорска Тракия.

Етнографският музей в Елхово е част от Стоте национални туристически обекти на България.

Експозицията на музея е разположена в 4 зали. Първата зала представя периода от края на XIX и началото на XX век и акцентира върху поминъка на населението и занаятите, които са упражнявани - земеделие, лозарство, тютюнопроизводство, животновъдство, лов и риболов, медникарство (изработка на съдове и изделия от мед) и терзийство (шиене на дрехи).

Жилища и жилищна уредба от края на XIX и началото на XX век могат да бъдат видени във втората зала. В третата зала е показано характерното за региона облекло, както и облеклото на българите преселници от Одринска и Беломорска Тракия - Гюмюрджинско, Узункюприйско, Дедеагачко. Четвъртата зала е отделена за празници и обичаи, най-интересните от които са сватба, лазаруване, коледуване и др. Експозицията завършва с дърворезби и икони от XIX век, дело на самобитни местни майстори.

В изложбената зала на музея периодично се организират изложби, популяризиращи богатствата на музейния фонд.

Етнографският музей организира също и подвижни фотоизложби, викторини, пленери, мултимедийни презентации, видеофилми с празници и обичаи и др.

Богатото археологическо наследство на Елховско е представено в самостоятелна експозиционна зала. Изложените паметници демонстрират богатата хилядолетна култура на земите по Долна Тунджа, между планините Странджа и Сакар.

В музея се продават сувенири и печатни издания.


Снимки Всички
Етнографско-археологически музей – гр. Елхово Етнографско-археологически музей – гр. Елхово Етнографско-археологически музей – гр. Елхово Етнографско-археологически музей – гр. Елхово Етнографско-археологически музей – гр. Елхово
Работно време

От понеделник до петък:
8:00 – 12:00 и 13:30 – 17:00 ч.

За посещения в събота и неделя се прави предварителна заявка.
Входни такси:
възрастни – 1 лв.
ученици и студенти – 0.50 лв.
хора с увреждания – безплатно.

Безплатен ден за посещения – четвъртък.

Беседи: 5 лв.

За контакти

Етнографско-археологически музей
Град Елхово, ул. „Шипка” № 4

Телефон: +359 478 88039

e-mail: etnografmus_elhovo@mail.bg
Website: www.museum-elhovo.com

Препоръчваме да видите Всички
Град Русе Град Русе

Град Русе е разположен на най-високия десен бряг на река Дунав, на 320 км от ...

Национален дворец на културата - град София Национален дворец на културата - град София

Националният дворец на културата е разположен в центъра на град София. Той ...

Биосферен резерват Сребърна – село Сребърна Биосферен резерват Сребърна – село Сребърна

Биосферният резерват край с. Сребърна е разположен на 2 км южно от река ...

Архитектурно-парков комплекс „Двореца“ - град Балчик Архитектурно-парков комплекс „Двореца“ - град Балчик

„Двореца” е бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария ...

Град София Град София

София е най-големият град и столица на България. Основан преди хилядолетия, ...