• Language
Град Банско

Град Банско

Един от най-големите зимни курорти на България е разположен на 925 метра надморска височина в подножието на планината Пирин - на 150 км от София и 96 км от Благоевград. С годините Банско постепенно се утвърди като един от водещите зимни ски курорти в страната и региона, които привличат многобройни български и чуждестранни туристи.

Безспорно Банско е познат сред туристите основно като ски и сноуборд дестинация. Общата дължина на ски пистите е 75 км, като най-дългата от тях е 16 км. Около 90% от всички 16 писти са оборудвани с оръдия за изкуствен сняг за качествена и дълготрайна снежна покривка. В ски зоната има и писта, оборудвана с осветление за нощно каране. През зимния сезон в града работи и открита ледена пързалка. Най-високата точка на ски центъра е 2560 м. Най-голямото предизвикателство за скиорите в Банско е писта „Томба”, кръстена на италианския скиор Алберто Томба. На разположение на туристите е кабинков лифт, който отвежда от началната точка на лифтовата станция в град Банско до Бъндеришка поляна. Градът е свързан със ски зоната и със 7-километров ски път.

В града има и множество музеи и забележителности, регистрирани са над 130 архитектурно-исторически паметници на културата, седем от които са с национално значение.

Къщата музей „Никола Вапцаров” отваря врати през 1952 г. и с нея се поставя началото на музейното дело в града. В музея е представен животът на поета Никола Вапцаров (1909 г. – 1942 г.) от детството до смъртта му. Към него функционира и „Дом на изкуствата”, в който се организират постоянни и временни изложби, провеждат се научни форуми, срещи с дейци на културата и др. На втория етаж е експонирана постоянна етнографска изложба базар с автентични ръчно изработени материали, художествени сувенири и произведения на изкуството.

Архитектурата на типичните къщи в Банско от периода на Възраждането (XVIII – XIX в.) може да бъде разгледана в останалата част от музейния комплекс на територията на града. Веляновата къща е сред най-добрите образци на архитектурата от Възраждането. Строена през ХVІІІ век, днес тя е обявена за паметник на културата с национално значение и е образец на архитектурния тип укрепена къща. Уникалните стенописи и дърворезба по таваните са дело на майстора Велян Огнев.

Бенината къща, в която се помещава къщата музей „Неофит Рилски”, също впечатлява с архитектурата си.

В стария метох, разположен срещу паметника на Паисий Хилендарски, през 1986 г. е уредена изложба на икони от Банската иконописна школа. Специално място е отредено на основателя на школата Тома Вишанов, сина му Димитър, внука му Симеон и други иконописци от Банско.

Църквата „Света Троица” е трикорабна базилика, построена през 1835 г. от местни майстори. Тя е била най-голямата в България до построяването на храм-паметника “Александър Невски”.

В духовно-историческия център „Св. Паисий Хилендарски” гостите могат да видят точна възстановка на килията на Паисий Хилендарски (1722 г. – 1773 г.) в Хилендарския манастир, където той пише „История славянобългарска”. В центъра е осигурена и инфраструктура за хора със специални нужди.

Основните туристически забележителности в Банско са разположени в близост една до друга, което улеснява посещението им.

В югоизточната част на Национален парк „Пирин”, между Банско и Добринище, се намира местността Свети Никола. През 2003 г. на това място е възстановен малък параклис на мястото на стари основи. В района се провеждат археологически разкопки, от които досега са намерени останки от крепостни стени и жилищни сгради.

Банско попада в територията на Национален парк „Пирин”, което го прави подходящо място освен за зимен, така и за летен туризъм. От 1983 г. паркът е под защитата на ЮНЕСКО. Градът е изходна точка на туристически маршрути до хижите „Бъндерица”, в близост до която е разположена Байкушевата мура (най-старото дърво в България – на 1300 години), „Демяница”, „Вихрен”, заслона „Тевно езеро” и др. В парка има множество защитени обекти, маршрутите са с различна трудност и са достъпни за хора от всички възрасти. Повече за парка и възможностите за туризъм, които предлага, можете да научите в Посетителския информационен център на Национален парк „Пирин”, който се намира в гр. Банско.

Районът на Банско е известен и с минералните си води, което превръща в курорта и в атрактивна СПА дестинация. Много от големите хотели в града разполагат с басейни и съвременни спа центрове, които предлагат богата гама от уелнес процедури.

През лятото ски пътищата и ски пистите могат да се използват и като маршрути за планинско колоездене. Курортът е популярен сред туристите и в летния сезон, през който могат да се практикуват различни видове дейности и спорт – катерене, езда, колоездене, планински преходи, рафтинг в района на Кресненското дефиле и др.

Запазена марка на Банско са и битовите механи, в които се сервират традиционни бански ястия. Сред специалитетите в града са: капама, чомлек, бански шиш, саче, бански старец и др.

В района на Банско функционира и едно от най-модерните голф игрища в страната, което предлага отлични възможности за голф, съчетани с красива природа и чист въздух.

Град Банско е домакин и на ежегоден джаз фестивал. Той се провежда на централния градски площад през месец август. Достъпът до концертите е безплатен. По време на фестивала градът оживява от хилядите гости и любители на джаз музиката.

Местата за настаняване в Банско са повече от разнообразни и има варианти за всеки вкус и бюджет – от луксозни 5-звездни комплекси, до къщи за гости и апарт-хотели.

В близост до Банско се намират и градовете Разлог и Добринище – също популярни туристически дестинации. На 20 км северно от Банско се намира град Белица, в близост до който е разположен парк за адаптация на танцуващи мечки.


Снимки Всички
Църквата Света Троица Стари къщи в Банско Стари къщи в Банско Стари къщи в Банско Банско
Работно време

Къща музей „Никола Вапцаров”:

Понеделник – неделя:
8.00 - 13.00 ч. и 14.00 - 17.30 ч.
входни такси: възрастни: 3.00 лв., учащи: 1.00 лв.

Беседи
на български – 5.00 лв.
на английски – 10.00 лв.

Безплатен ден: понеделник.

Веляновата къща:
Понеделник – петък:
9.00 - 13.00 ч. и 14.00 - 17.30 ч.
почивни дни: събота и неделя.

Входни такси:
възрастни: 3.00 лв.
учащи: 1.00 лв.

Беседи: на български – 5.00 лв.
на английски – 10.00 лв.

Безплатен ден: понеделник.

Къща музей „Неофит Рилски”
Всеки ден от 9.00 до 13.00 : 14.00 до 17.30 часа.

Входни такси:
възрастни: 3.00 лв.
учащи: 1.00 лв.

Беседи
на български – 5.00 лв.
на английски – 10.00 лв.
Безплатен ден: понеделник.

Иконна изложба
Понеделник – петък:
9.00 - 13.00 ч. 14.00 - 17.30 ч.;

почивни дни: събота и неделя.

Входни такси:
възрастни: 3.00 лв.
учащи: 1.00 лв.

Беседи:
на български – 5.00 лв.
на английски – 10.00 лв.

На запис се пускат беседи на френски, немски и руски език.

Безплатен ден: понеделник.

Посетителски информационен център на Национален парк „Пирин”:
От понеделник до петък:
9.00 - 17.30 ч.
почивни дни: събота и неделя и официалните празници.

За контакти

Къща музей „Никола Вапцаров”:
пл. „Никола Вапцаров” № 3,

Телефон: +359 749 83132

Велянова къща:
ул. „Велян Огнев” № 5,

Телефон: +359 749 88274

Къща музей „Неофит Рилски”:
ул. ”Пирин” № 17,

Телефон: +359 749 88272

Иконна изложба:
ул. „Яне Сандански” № 3,

Телефон: +359 749 88273

Посетителски информационен център на Национален парк „Пирин”:
град Банско, ул. "България" № 4,

Телефон: +359 749 88 204

e-mail: mk_bansko@mail.bg
Website: www.bansko.bg

Препоръчваме да видите Всички
Природонаучен музей - село Черни Осъм Природонаучен музей - село Черни Осъм

Село Черни Осъм се намира в Северна България, на 12 км югоизточно от гр. Троян ...

Регионален исторически музей – Пловдив Регионален исторически музей – Пловдив

Историческият музей в гр. Пловдив е създаден през 1951 г. Той има за цел да ...

Археологическа експозиция към Регионалния исторически музей, град Силистра Археологическа експозиция към Регионалния исторически музей, град Силистра

Археологическата експозицията към  Исторически музей в Силистра  е ...

Връх Руен Връх Руен

Руен (2251 м) е най-високият връх в Осоговската планина. Нарежда се на пето ...

Околчица – национален парк на Христо Ботев Околчица – национален парк на Христо Ботев

Връх Околчица (1048 м) се намира във Врачанския Балкан, недалеч от с. Челопек, на ...