• Language
Стара Загора

Стара Загора

Стара Загора се намира в сърцето на България – там, където зелените хълмовете на Средна гора преливат в златна Тракия. Със своите 160 500 жители, градът е сред най-големите в страната. Отстои на 230 км от София и на 180 км от Бургас.
Стара Загора е динамично развиващ се град, университетски център, с богато историческо минало, с много научни и културни институти.
Културно-историческото наследство на града е плод на осемхилядолетна история, която може да бъде проследена в богатите фондове на Регионалния исторически музей, Музей „Неолитни жилища“, представящ  най-добре запазените в Европа жилища от средата на VІ хил. пр. Хр., Античния форум на Августа Траяна, Мемориалния комплекс “Бранителите на Стара Загора 1877г.”, къща-музей „Гео Милев“, Градска художествена галерия, Музей на религиите.
Празници и  фестивали, които се провеждат тук през всички сезони, създават неповторимата му атмосфера:  Фестивал на маскарадните игри, Национален  събор на българския фолклор и българските традиционни ястия, Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“,  Фестивал „Джаз форум Стара Загора“, Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“,  Младежки фестивал на изкуствата „Различният поглед“,  празнични прояви, посветени на Деня на Стара Загора - 5-ти октомври, Фестивал на оперното и балетно изкуство, който се провежда ежегодно от 1967 г. насам, и много други.
Голямото богатство на Стара Загора са и „зелените“ му улици, обширните паркове и градини. Най-големият парк на града – „Аязмото“, е предпочитано място за отдих и спорт. Създаден е през далечната 1885 г., по инициатива на митрополит Методий Кусев. Днес върху площ от 3200 дка виреят над 150 екзотични растителни вида. На територията му се намира зоопарк с над 80 вида животни от цял свят, зала на смеха с криви огледала, голяма  спортна площадка за фитнес на открито, летен театър.
На 15 км от града, по склоновете на Сърнена Средна гора са разположени  Старозагорските минерални бани. Чистият въздух, мекият климат, минералните води и гостоприемните хотели  ги правят желано място за посещения и отдих през цялата година. В близост се намира местността „Богородична стъпка“. Според легендата, от тук е минала Богородица, са тъпката й, отпечатана на камъка, пази вода и в най-голямата суша. На мястото е изграден е параклис „Рождество Богородично“.

Снимки Всички
Стара Загора Стара Загора Стара Загора Стара Загора Стара Загора
Снимки Всички
Стара Загора Стара Загора Стара Загора Стара Загора Стара Загора
За контакти
Адрес: бул.“Руски” 27, Стара Загора 6000
Ел. поща:  tic@starazagora.bg
Телефон: 042/627 098
Факс: 042/627 098
http://www.tour.starazagora.bg/
Препоръчваме да видите Всички
Камен бряг Камен бряг

Село Камен бряг се намира между градовете Шабла и Каварна. Характерно е с ...

Регионален исторически музей, Смолян Регионален исторически музей, Смолян

Регионалният исторически музей – Смолян, е създаден през 1935 г. от ...

Карстов извор Златна Панега, село Златна Панега Карстов извор Златна Панега, село Златна Панега

Извор Глава Панега е разположен близо до селцето Златна Панега, общ. ...

Арбанаси – архитектурен резерват село Арбанаси Арбанаси – архитектурен резерват село Арбанаси

Село Арбанаси е разположено на високо плато на 4 км от  град Велико ...

Музей „Колю Фичето” - град Дряново Музей „Колю Фичето” - град Дряново

В сградата на историческия музей на град Дряново се помещава експозицията ...