• Language
Град Сливен

Град Сливен

Град Сливен е разположен в Подбалкана, на около 300 км източно от София и на 115 км западно от Бургас. Градът е сгушен под величествените Сини камъни – една от най-красивите природни забележителности в страната. Сливен е административен център на област Сливен и има население малко над 110 000 души. Климатът тук е преходноконтинентален – с мека зима и относително топло лято. Средната януарска температура е 1°С, а средната юлска 23°С. За региона е характерен местният вятър „бора”, който духа през повече от половината дни в годината.

Сливен е град с дълга история, развивал се през вековете като сериозен и богат занаятчийски и културен център. Името на древното селище, наследник на което е днешният град, е било Туида. Днес в околностите на Сливен, на хълма Хисарлъка, могат да се видят останки от старата крепост Туида, които датират от втората половина на IV в. н.е.

Съществуват свидетелства, че селището е било култов център в древността, като продължило да изпълнява подобни функции и за ранните християни, и по-късно през средновековието. Като духовен център през вековете на османското владичество съвсем естествено Сливен се превърнал и в средище на хайдушкото съпротивително движение, откъдето произлиза и славата му на Град на стоте войводи. И до днес из този край се пеят песни и се разказват легенди за Индже войвода, Злати войвода, Хаджи Димитър, Панайот Хитов.

Едно от най-важните събития за развитието на града и страната е отварянето на първата работилница от манифактурен тип през 30-те години на XIX в. Добри Желязков Фабрикаджията (1800 – 1865 г.) отваря и ръководи в Сливен първата текстилна фабрика в Османската империя, която става основен доставчик на вълнени платове за нуждите на султаната и войската. Фабриката е била държавна, но благодарение на знанията и опита на Добри Желязков, които той придобил в чужбина, тя е първото индустриално и модерно предприятие на територията на Османската империя. Традициите в производството на платове и сега са живи и почитани в града.

Днес Сливен е модерен и приятен град с много забележителности и богат културен живот. За туристите интерес представлява къщата музей на Хаджи Димитър (1840 – 1868 г.) – войвода и герой от времето на борбите за национално освобождение от османско владичество. Къщата се намира в един от старите квартали на града – Клуцохор.

Друга интересна забележителност е родният дом на поета Добри Чинтулов (1822 – 1886 г.), автор на много патриотични стихове и революционни песни. Той се намира в северната част на Сливен. Недалеч е разположена и къщата музей „Сливенски бит”, чиято експозиция е посветена на етнографските особености на района.

Пак в северната част на града се намира и единственият в България Музей на текстилната индустрия, разположен в двора на първата българска текстилна фабрика. Музеят е много атрактивен с демонстрациите на стари тъкачни машини, някои от които са на близо 200 години.

Градският исторически музей е задължителна спирка за гостите на града, които се интересуват от историята на региона. Музеят впечатлява с богатата колекция от експонати и с откритите в последните няколко години забележителни златни украшения на тракийски владетели. Музеят се намира на главната пешеходна улица на града.

Сред забележителностите на Сливен са и паметникът на Хаджи Димитър, Часовниковата кула, Художествената галерия „Димитър Добрович”с многобройни шедьоври на българското и световното изкуство, красивата сграда на общината, театър „Стефан Киров”, Старият бряст – вековно дърво, свидетел на много събития, и др.

Приятна разходка по главната пешеходна улица ще ви разкрие красотата и спокойствието на този град, а градската градина с кестените и езерото е любимо място за разходки на жителите и гостите на Сливен.

Близо до града се намира природният парк „Сините камъни”, където се намират и прословутите Сини камъни – обрасли в специфичен мъх скали, които сменят цвета си в зависимост от времето и светлината. Част от парка е и местността Карандила – популярно място за разходки и почивка. До Карандила може да се стигне пеш по Хайдушката пътека, с автомобил и с лифт, началната станция на който се намира в подножието на планината.

На няколко километра от Сливен се намират и Сливенските минерални бани, известни с лековитите свойства на водата си. Наблизо са и планинските села Жеравна, Ичера и Медвен с много архитектурни паметници от времето на Възраждането (XVIII-XIX в.).

Районът край Сливен предлага много възможности за културен, исторически, селски и екотуризъм. Този край е известен и с доброто си вино, което може да се дегустира в няколко винарски центъра. В града има няколко хотела между 2 и 4 звезди, а в планинските села в района се предлага настаняване в атрактивни хотели и къщи за гости. Заведенията за хранене и развлечение в Сливен са разнообразни и са разположени в целия град. Повече информация за града и възможностите за туризъм в него можете да получите в двата туристически информационни центъра – единият е в сградата на общината, а другият е в началото на Хайдушката пътека.


Снимки Всички
Сливен Сливен Сливен Сливен Сливен
Работно време

Музей на текстилната индустрия:
Понеделник – петък: 8,30 ч. - 16,30 ч.
Събота и неделя: по предварителна заявка за групи над 10 души.
Билети: възрастни - 3 лв., учащи – 1 лв.
Цена на беседа - 5 лв.
Цена на демонстрация – 5 лв.

Градски исторически музей:
Април - октомври: 9.00 ч. - 12.00 ч. и 14.00 ч. - 17.00 ч. всеки ден.
Ноември - март: 9.00 ч. - 12.00 ч. и 14.00 ч. - 17.00 ч., почивен ден: неделя.
Входни такси: възрастни - 2 лв., ученици или студенти: 1 лв.
Беседа на български – 5 лв., немски и френски език – 10 лв.

Крепост Туида:
В момента не е отворена за посетители.

Къща музей „Хаджи Димитър”:
Април – октомври – 9.00 - 12.00 ч. и 14.00 – 17.00 ч., без почивен ден.
Ноември - март - 9.00 - 12.00 ч. и 14.00 – 17.00 ч., почивен ден – неделя.
Входни такси: възрастни - 2 лв.; учащи и пенсионери – 1 лв.; групи ученици над 14 души - 0.80 лв. на човек.

Къща музей „Добри Чинтулов”:
От понеделник до петък – 09.00 – 12.00 ч. и от 14.00 – 17.00 ч.; събота и неделя - при предварителна заявка в Историческия музей.
Входни такси: 1 лв. – учащи и пенсионери; 2 лв. – възрастни.
Беседа (на български) - 5 лв.,
на английски език - 10 лв.

Къща музей „Сливенски бит”:
9:00 – 12:00 ч. и 14:00 – 17:00 ч., почивни дни: събота и неделя – само по заявка в Историческия музей в Сливен.
Входни такси: възрастни – 2 лв.; ученици, студенти, пенсионери – 1 лв.
Беседи на български – 5 лв.
Беседи на чужд език – 10 лв.

За контакти

Музей на текстилната индустрия - гр. Сливен, пл. „Стоил войвода” № 3
Музей на текстилната индустрия: +359 44 623 749
Музей на текстилната индустрия: textilemuseum@abv.bg
Музей на текстилната индустрия: www.polytechnicmuseum.org

Градски исторически музей - гр. Сливен, бул. „Цар Освободител” №18
Градски исторически музей: +359 44 62 24 94
Градски исторически музей: museum_sl@abv.bg
Градски исторически музей: www.museum.sliven.net

Къща музей „Хаджи Димитър” - гр. Сливен, кв. „Клуцохор”, ул. „Асенова” № 2
Къща музей „Хаджи Димитър”: +359 44 62 24 96
Къща музей „Хаджи Димитър”: museum_sl@abv.bg
Къща музей „Хаджи Димитър”: www.museum.sliven.net

Къща музей „Добри Чинтулов” - гр. Сливен, ул. „Възрожденска” № 5
Къща музей „Добри Чинтулов”: +359 44 62 51 98
Къща музей „Добри Чинтулов”: museum_sl@abv.bg
Къща музей „Добри Чинтулов”: www.museum.sliven.net

Къща музей „Сливенски бит” - гр. Сливен, ул. „Симеон Табаков” № 5
Къща музей „Сливенски бит”: +359 44 66 31 49
Къща музей „Сливенски бит”: museum_sl@abv.bg
Къща музей „Сливенски бит”: www.museum.sliven.net

Препоръчваме да видите Всички
Национален събор на българското народно творчество „Копривщица” Национален събор на българското народно творчество „Копривщица”

Националният събор на българското народно творчество „Копривщица” се ...

Крепост Лютица, Ивайловград Крепост Лютица, Ивайловград

Крепостта Лютица се намира на 5 км югозападно от Ивайловград и недалеч от ...

Велека – защитена местност Велека – защитена местност

Велека е най-голямата и най-дългата странджанска река (147 км). Извира от вр. ...

Национален историко-археологически резерват „Мадара” Национален историко-археологически резерват „Мадара”

Националният историко-археологически резерват „Мадара” се намира на 17 км ...

Часовникова кула, Етрополе Часовникова кула, Етрополе

Часовниковата кула в Етрополе е построена през 1710 г. от майстор Тодор и се ...